top of page

Waarom Lapland zo’n bijzondere bestemming is


De dagen worden korter en kouder. De winter komt er weer aan. Omdat we persoonlijk niet zoveel hebben met de winter in Nederland proberen we toch ieder jaar rond december/januari een weekje weg te gaan. Vorig jaar hebben we oud & nieuw in Fins Lapland gevierd. Lapland stond bij mij al een hele tijd op mijn wensenlijstje. Als je het mij vraagt, voelt Lapland echt als een totaal andere wereld. Dit noordelijke deel van Scandinavië is een waanzinnig mooie bestemming voor in de winter. Een dik pak sneeuw, de ongerepte en uitgestrekte natuur, immense rust, hele gave activiteiten, lekker eten en kans op het Noorderlicht. En dat op maar ongeveer 3,5 uur vliegen van Amsterdam. Lees hier waarom Lapland zo bijzonder is en wat het ons ongeveer heeft gekost.


Ontspanning Normaal gesproken kiezen we voor een roadtrip en blijven we niet langer dan een paar dagen op 1 plek (uitgezonderd wintersport dan). Dit keer kozen we er bewust voor om de hele week op dezelfde plek te blijven. We sliepen een week lang in een prachtige houten lodge op het randje van een heuvel, midden in de bossen. Vlakbij het kleine dorpje Äkaslompolo, helemaal in het noorden van Fins Lapland. Immense rust. Ontspanning. Ons eigen houten huisje, met een open haard én een sauna. Buiten op de met lichtjes versierde veranda hoorde je letterlijk niets en voelde het alsof we helemaal alleen daar in de bossen woonden.Én adrenaline Als ik terugkijk op onze reis was het een ultieme combinatie van ontspanning en leuke activiteiten. Ook al zaten we een week lang op dezelfde plek, we hebben ons niet verveeld. Voor mij kwam een wens uit: een huskytoch. Wát een ervaring was dat. Op de slee, over bevroren meren, door het Taiga landschap. De volgende dag was het tijd voor een hele andere activiteit. Een sneeuwscootertocht. Echt adrenaline, ook dat was erg gaaf! Daarnaast hebben we ook een paar dagen geskied, gelanglauft en zijn we met sneeuwschoenen op pad geweest. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees hier ons persoonlijke reisverhaal over Lapland.Skiën, maar dan anders

Skiën in Lapland is een totaal andere ervaring dan in bijvoorbeeld de Alpen. Verwacht geen hoge bergen en typische après ski. Skiën krijgt hier echt een andere dimensie. Omdat het maar even licht is eind december/begin januari zijn de pistes verlicht en ski je in de schemering en in het donker. Je kunt mijlenver weg kijken en de luchten kleuren enkele urenlang roze en rood. Hier en daar staan half open hutjes waar vuurtjes branden en waar je worstjes kunt roosteren. Barbecueën midden op de piste, terwijl het -25 is, is toch wel écht een nieuwe ervaring.


Het Noorderlicht Als je naar Lapland afreist hoort het zien van het Noorderlicht er wel echt bij. Eerlijk is eerlijk. Als we het niet hadden gezien dan had ik toch het gevoel gehad dat we iets hadden gemist. Je moet wel een beetje geluk hebben. Wij spraken mensen die in dezelfde week in Fins Lapland zaten en het niet hebben gezien. Voorwaarden: een goede timing, een heldere lucht én geduld. Oja en warme kleding. Want reken er maar op dat je even moet wachten om het te kunnen zien, laat op de avond, met temperaturen van circa -20 of kouder. Maar als het daar dan eenmaal is, is het het wachten en de kou meer dan waard.

De sfeer Wij vonden de sfeer in Lapland heel fijn en ontspannen. De Finnen weten goed hoe ze het gezellig moeten maken tijdens de lange donkere dagen. Verspreid door de bossen zie je mooie houten huisjes staan. Met verlichting en kaarsjes en fakkels voor de deuren. Bijna ieder huisje heeft een open haard en een sauna. En hier en daar kom je een Kota tegen, een traditioneel Fins houten huisje, waar een vuurtje brandt en je even kan opwarmen.


Kosten Lapland is zeker niet goedkoop. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je wilt en doet. Ga je voor een appartementje in het centrum van een dorpje? Of kies je voor een houten lodge ergens midden in de bossen? Daarnaast kun je het met de activiteiten zo duur maken als je wilt. Ook is het afhankelijk van wanneer je gaat. Zo betaal je rond kerst en oud&nieuw meer voor de accommodatie. Ga je bijvoorbeeld in november of maart? Dan liggen de prijzen wat lager. Wij zijn een week weggeweest en hebben onze reis via Voigt travel geboekt. We sliepen in een prachtige houten lodge in de bossen, aan de rand van het dorpje Äkäslompolo. Hieronder een globale schatting van onze kosten:

Lodge en vliegreis: €1445 Husky safari (9 km): €158 p.p Sneeuwcootersafari: € 99 p.p. Oud & nieuw in Snow Village: €85,- Skipas 3 dagen: €119

We zijn dus uitgekomen op circa €1900,- p.p. Hier komt nog het eten bij. Wat betreft het eten kun je het ook zo duur maken als je wilt. We zijn 3 keer uit eten geweest en hebben een paar keer buiten de deur geluncht. Na een middagje skiën of op de sneeuwscooter is er niks fijner dan lekker relaxen in de sauna of bij de open haard in je eigen lodge. Om die reden hebben we ook een aantal keer zelf gekookt in de lodge. We zijn een paar keer uit eten geweest en hebben uiteraard ook de Finse keuken uitgeprobeerd, waaronder rendiervlees. De prijzen in de supermarkt zijn ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland. Ik had verwacht dat het eten een stuk duurder zou zijn. Alcohol is wel een stuk prijziger. Ik schat dat we al met al ongeveer €180,- p.p. kwijt zijn geweest aan eten. Tip: neem een thermoskan mee met chocolademelk, koop worstjes en broodjes en bak ze boven één van de open vuurtjes op de skipiste. Barbecueën in de sneeuw!

Conclusie We hebben van tevoren wel even getwijfeld. Want voor hetzelfde geld kun je makkelijk een aantal weken naar bestemmingen als Azië of Afrika. Maar in mijn ogen was het het geld meer dan waard. Lapland is een ongelofelijk mooie bestemming. Nogmaals, afhankelijk van je keuzes en wensen kun je het zo duur maken als je wilt. Persoonlijk had ik het niet anders willen doen. Het was een perfecte week. De activiteiten horen erbij en doe je waarschijnlijk maar één keer in je leven. Het is echt een once-in-a-lifetime experience en niet te vergelijken met andere bestemmingen. Alhoewel ‘once in a lifetime’? Ooit hoop ik terug te gaan.
bottom of page