top of page

Vermijd de drukte in Angkor Wat


Angkor is het grootste tempelcomplex ter wereld. Een ontzettend mooie plek. Eentje die je niet kunt overslaan tijdens een reis door Cambodja. Ooit was Angkor de hoofdstad van het Khmer-rijk. De bouw begon in 889. Tijdens het hoogtepunt van het Khmer-rijk woonden er 1 miljoen mensen. Nu is het overgenomen door de jungle. Een plek die niet te missen is. Maar heel veel mensen denken daar hetzelfde over. Een foto maken zonder hordes (Chinese) toeristen? Geen selfie stick in je gezicht? Dat is soms lastig.. maar toch is het ons gelukt om af en toe de grote drukte te vermijden. Wij geven een aantal tips!

Koop je tickets vroeg in de ochtend en huur een tuktuk

Wij sliepen in Le Tigre Hotel in Siem Reap. Een mooi hotel aan de rand van het drukke dorpje met een zwembad en een mooie tuin. Bij het hotel hebben we voor de eerste dag Angkor Wat een tuktuk geboekt. Wij gingen zo vroeg mogelijk op pad, zodat we niet lang hoefden te wachten om de tickets te kopen. Ga je wat later in de ochtend, dan heb je kans dat je lang in de rij moet staan. En daarnaast is het zo, hoe later je gaat hoe heter. Schrik niet, de tickets zijn duur voor Aziatische begrippen. We konden kiezen uit een dagticket (37 dollar), 3 dagen ticket (62 dollar) of een 7 dagen ticket (72 dollar). Omdat Angkor Wat echt veel te groot is om in 1 dag te zien hebben we voor een 3 dagen pas gekozen. Uiteindelijk zijn we twee dagen geweest. Wij vonden dit perfect. Ongelofelijk, maar waar; na een tijdje werden we toch een beetje ‘tempelmoe’. Hoe indrukwekkend het ook is.

Na enkele controles komen we aan bij Angkor Wat, de grootste tempel. Het is heet en druk, maar wat is het indrukwekkend. Echt immens. Na een paar uur rond te hebben gelopen lopen we terug naar onze tuktuk. Tip: kijk goed naar de kleur van de tuktuk of welke kleding de chauffeur draagt. Er staan namelijk tientallen tuktuks te wachten en voordat je het weet ben je een kwartier aan het zoeken;). We rijden verder naar de tempels van Angkor Thom en een aantal andere tempels. Er is een ‘small circuit’ en een ‘big circuit’ die je kan rijden. Wij kozen de eerste dag voor het small circuit. Rond het middaguur hebben we al veel gezien en gelopen en het wordt steeds heter. Tijd om terug te gaan naar het hotel, waar we de middag doorbrengen aan het zwembad. Met een lekker koud biertje;).

Ga zelf op pad met de scooter

Het was fijn om de eerste dag het tempelcomplex te ontdekken met een chauffeur met tuktuk, maar je bent toch een beetje afhankelijk. Deze ochtend besluiten we zelf te gaan. We huren voor een paar dollar een scooter. Rond half 5 (!) vertrekken we bij het hotel om de zonsopkomst te zien. Schijnt dat je dit niet mag missen tijdens een bezoek aan Angkor Wat. Tip: check van tevoren goed het weerbericht. Wij hebben lang staan wachten, maar de bekende felrode lucht kwam maar niet tevoorschijn. Helaas was het te bewolkt.. check dus even van tevoren het weerbericht;).

Ta Prohm voor jezelf

De meeste mensen gaan na de zonsopkomst weer terug naar het hotel om te ontbijten of ze verkennen Angkor Wat van binnen. Het perfecte moment om iets anders te gaan doen. Op naar Ta Prohm (de beroemde tempel uit Tomb Raider). Officieel gaat hij pas om 7.30 uur open, maar er stond geen bewaking en we konden dus al naar binnen. Kans dat je dus even moet wachten tot 7.30 uur, waarschijnlijk wordt je dan vergezeld door een paar andere toeristen, maar dit zal geen grote groep zijn. We waren bijna alleen. Geen selfie sticks van de Chinezen tegen je hoofd én de plek om de mooiste foto’s te maken, zonder hordes toeristen. Rond 11 uur werd het weer zo heet dat we weer terug naar het hotel zijn gereden voor een duik in het zwembad. Aan het eind van de middag zijn we teruggereden en hebben we onder andere Ta Keo , Banteya Kdei, Ta Som, Neak Pean en Preah Khan tempel bezocht. We hebben de grote route, 'big circuit', gereden en eindigen bij de Phnom Bakheng tempel. Tip: ga hier met zonsondergang op en geniet van het uitzicht.

En verder?

Neem genoeg water mee en zonnebrand. Het is bloedheet en vaak boven de 35 graden. Het spreekt misschien voor zich, maar kleed je gepast (bedekte schouders en knieën). Het is onvoorstelbaar hoeveel toeristen in naveltruitjes en korte rokjes lopen. Zorg dat je een goed hotel boekt met zwembad en airco, zodat je ’s middags even kunt afkoelen. Een goed hotel en niet te duur? Wij sliepen in Le Tigre hotel aan de rand van Siem Reap. Het is circa 7 km naar Angkor. Boek via dit linkje op Booking.com en je krijgt €15,- korting;).

Benieuwd naar de mooiste tempels van Angkor? Wij hebben ze voor je op een rij gezet!

Le Tigre hotel


bottom of page