top of page

De mooiste tempels van Angkor Wat


Angkor is het grootste tempelcomplex ter wereld. Angkor? Het is toch Angkor Wat? Dat is dus niet helemaal waar... Angkor Wat is de grootste tempel in het gebied maar duidt niet het hele gebied aan. Angkor is de oude stad en Angkor Wat was de hoofdtempel. ‘Wat’ betekent trouwens tempel, dit maakt het verschil tussen Angkor en Angkor Wat misschien iets duidelijker. Het hele gebied is zo’n 400 vierkante kilometer groot. Een immens gebied. Waar moet je beginnen? Wij hebben de mooiste tempels voor je op een rij gezet:

Angkor Wat De grootste en meest bekende tempel in Angkor. Een fotogenieke tempel en niet te missen tijdens zonsopkomst waarbij je de weerspiegeling van de tempel in de grote vijver ziet die ervoor ligt. Het is daarom ook meteen de meest gefotografeerde tempel van Angkor én de drukste. Je kunt hier uren rondlopen.

Ta Prohm Dit vonden wij de mooiste tempel. Hij is wereldberoemd doordat hier scenes uit de film Tomb Raider zijn opgenomen. Als je hier loopt zie je dat de tempel letterlijk is overgenomen door de jungle. Gigantische bomen groeien op en over de tempels heen. Enorme wortels zijn verstrengeld met de stenen van de tempel. Dit zorgt voor unieke en prachtige plaatjes.

Angkor Thom Angkor Thom is een oude ommuurde stad en bestaat uit meerdere tempels. De muren die om de stad zijn gebouwd zijn meer dan 12 km lang en zo’n 8 meter dik. De verschillende toegangspoorten van Angkor Thom zijn zeer indrukwekkend.

Bayon Bayon is gelegen in Angkor Thom. Een schitterend tempel en heel anders dan Angkor Wat. Terwijl Angkor Wat een symmetrische bouwstijl kent en goed gerestaureerd ziet Bayon er heel anders uit. De tempel bestaat uit 54 torens die elk vier gezichten afbeelden. Waar je ook kijkt, overal zie je schitterende bas-reliëfs en gigantische gebeeldhouwde gezichten.

Ta Keo Ta Keo is een tempel die nooit helemaal is afgewerkt. Bijzonder aan deze tempel is de kleur. De tempel is gemaakt uit groene zandsteen, waardoor hij een iets andere kleur heeft dan de andere tempels in Angkor.

Preah Khan Dit is één van de grotere tempels van Angkor. Bomen zijn vergroeid met de ruïnes. Het is een doolhof van gangetjes en geheime binnenplaatsjes. Omdat hij iets verder ligt op de route kom je hier minder toeristen tegen.

Phnom Bakheng Phnom Bakheng is één van de oudste tempels van Angkor. De tempel is gelegen op een heuvel en heeft iets weg van een piramide. Ga hierheen met zonsondergang. Het is even een klim naar boven, maar boven kun je genieten van de prachtige zonsondergang en uitzicht op Angkor Wat. Ben je er in een drukke maand? Kom dan op tijd, want er is een maximum aantal bezoekers dat naar boven mag.

Ta Som Dit is een kleinere tempel en iets verder weg gelegen. De tempel is onderdeel van het ‘Grand Circuit’. Wij vonden het een indrukwekkende tempel, mede door de enorme boom die over de toegangspoort van de tempel groeit.

Preah Neak Poan Dit is een boeddhistische watertempel uit de 12e eeuw. Via een lange houten vlonder, gelegen over een meer, kom je bij de watertempel uit. De tempel zelf ligt in een vijver en is niet reuze indrukwekkend. Maar de ligging aan het meer maakt de tempel uniek en daardoor is het een leuke afwisseling op de route.

Het bezoek aan Angkor is iets wat wij nooit meer zullen vergeten en heeft al onze verwachtingen overtroffen. Het is een plek die je helaas moet delen met veel andere toeristen, maar als je goed voorbereid bent kun je de hordes toeristen vermijden. Hoe? Wij geven een aantal tips. Waarschuwing: na een bezoek aan Angkor vallen alle andere tempels die je nog zult zien in het niet;).


bottom of page