top of page

Roadtrip door de Balkan: Route en tips!


Ik krijg steeds vaker de vraag of ik nog tips heb voor de Balkan. Het is alweer bijna 3 jaar geleden dat wij een roadtrip door de Balkan maakte en hoe gek het ook klinkt, na alle verre reizen die we hebben gemaakt blijft de roadtrip door de Balkan voor ons één van de meest verrassende en gaafste roadtrips. Hier onze route en een aantal tips!

Als je in de zomer gaat, hou er dan rekening mee dat het ontzettend heet kan worden (een auto met airco is echt een must). Wij hadden een tent bij en wisselden campings met leuke appartementjes af. Bij een aantal bestemmingen heb ik de naam van een aantal leuke appartementjes/B&B’s gezet waar wij verbleven. Als je via deze link boekt krijg je 15 euro korting.

Tip: Zoek van tevoren uit welke route je ongeveer globaal wilt gaan rijden en bekijk welke grenzen je over moet, welke tolwegen er zijn en welke vignetten je nodig hebt. Reken ongeveer 3/3,5 week voor de route hieronder. Je kunt natuurlijk ook sommige dingen overslaan of kiezen voor andere stops;).

Salzburg - Oostenrijk Wij reden in 1 dag naar Salzburg. Met een uurtje vertraging vanwege file zo’n 9 uur rijden. Vroeg vertrekken en even flink doorrijden, maar dan ben je aan het eind van de middag ook in Salzburg;). Leuke stad! Wij zaten op een camping vlakbij de stad en waren met de bus in zo’n 20 minuten in het centrum. Tip: ga met de kabelbaan naar het fort (Festung Hohensalzburg) en geniet van het uitzicht over de stad tijdens zonsondergang. De volgende dag hebben we een rondje ‘Sound of Music’ gedaan (jeugdsentiment!): Mirabellgarten, het klooster van Nonnberg en het glazen paviljoen bij kasteel Hellbrunn.

Lake Bled – Slovenië Vanaf Salzburg is het zo’n 2,5 uur rijden naar Lake Bled in Slovenië. Een must-visit tijdens de roadtrip! Lekker kamperen in de natuur, relaxen aan het meer met uitzicht op het eilandje met het kerkje. Je kunt ook met een bootje naar het eilandje varen en het kerkje bezoeken!

Ljubljana – Slovenië Zo’n drie kwartier rijden van Lake Bled ligt Ljubljana. Eén van de meest verrassende hoofdsteden van Europa. Super knus en gezellig! Leuke markten, een mooi gekleurd centrum, gezellige terrasjes langs het kanaal dat door het centrum loopt en mooie parken. Het kasteel, Ljubljanski Grad, dat is gelegen in het midden van de stad op een heuvel is ook zeker een bezoekje waard. Wij sliepen in een hele leuke B&B, Atticus. Midden in het centrum!

Novi Sad – Servië (Exit Festival) Tijd voor de volgende bestemming: Novi Sad in Servië. Misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je naar de Balkan gaat. Maaaar… hier is het jaarlijkse Exit Festival! Eén van de gaafste festivals waar we tot nu toe zijn geweest. Het 4-dagen durende festival is in een fort. Het festival is ’s nachts, overdag is het namelijk super heet. Echt een aanrader! Tip: als je erheen gaat, slaap dan in een hotel i.p.v. op de camping bij het festivalterrein. Het festival is ’s nachts, dus je slaapt overdag. En met zo’n 35/40 graden wil je gewoon in een normaal bed liggen met airco op je hotelkamer. Wij sliepen in het Garni Hotel Aleksandar. Echt een aanrader! Super luxe 4-sterren hotel en we konden de spa (met sauna en bubbelbaden) privé boeken voor een paar uur. Kost niks als gast. Wij betaalden ongeveer 25 euro per persoon per nacht. Het was een festival om nooit meer te vergeten;). Onderdeel van het Exit festival is het Sea Dance festival in Montenegro, waar we ook kaartjes voor hadden, maar eerst nog naar Macedonië!

Skopje – Macedonië Na het festival zijn we in zo’n 6 uur doorgereden naar Skopje, de hoofdstad van Macedonië. Aparte, maar leuke stad. De gebouwen lijken in eerste instantie oud en doen Romeins aan, maar ze zijn splinternieuw. Talloze beelden, fonteinen en immense gebouwen. We zijn hier twee dagen geweest en hebben vooral veel rondgewandeld en lekker gegeten!

Meer van Ohrid – Macedonië Vanaf Skopje is het zo’n 3 uur rijden naar het meer van Ohrid. Geloof me, deze bestemming mag je niet overslaan en ik zou hier zeker een paar nachten blijven. Het gezellige stadje Ohrid is gelegen aan één van de oudste en diepste meren ter wereld, het meer van Ohrid. Het stadje Ohrid staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en barst van de historische kerkjes en gebouwen. Tip: maak een wandeling naar Sveti Jovan Kaneo, een kerkje gebouwd op een heuvel met een prachtig uitzicht over het meer. Daarnaast telt Ohrid ontelbare gezellige terrasjes en restaurantjes aan het meer, heerlijk om ’s avonds lekker te genieten van de Macedonische keuken nadat je een paar uur in het helderblauwe meer hebt gezwommen. Een bezoekje waard is ook the Bay of Bones, een nagebouwd paaldorp wat ooit boven het meer van Ohrid heeft gestaan. Hier kun je zien hoe de mensen vroeger leefden. Wij sliepen in een gezellig appartementje, Villa Mesokastro, met een balkon met mooi uitzicht over het stadje en het meer, en dat voor maar 26 euro per nacht.

Budva – Montenegro (via Albanië) Via Albanië, de hoofdstad Tirana, zijn we naar Montenegro gereden. Een flinke rit, van zo’n 8/9 uur, maar we zijn diverse keren gestopt in onder andere Tirana en bij het meer van Shkodër. Prachtig land om doorheen te rijden, dus de rit was het zeker waard. Onvoorstelbaar dat dit nog Europa is. Albanië is zo’n andere wereld. Onverharde wegen, vervallen gebouwen en nog niet ontdekt door de toeristen. Wij vonden het heel indrukwekkend en gaan zeker nog ooit terug om meer van Albanië te zien! De volgende 4 dagen verbleven we in het middeleeuwse, drukke en gezellige stadje Budva in Montenegro. Gelegen aan de helderblauwe zee. Tijd voor het tweede festival, het Sea Dance festival! We vonden Montenegro ontzettend chaotisch, met name in het verkeer, en ook heel heet, maar we hebben een hele gave tijd gehad! Tip: Bezoek ook het eilandje Sveti Stefan en relax daar een paar uur op het strand.

Dubrovnik – Kroatië Vanuit Budva is het zo’n 2,5 uur rijden naar Dubrovnik (Kroatië). Tip: rij via de baai van Kotor in Montenegro. De route is prachtig, je rijdt door de bergen en komt langs de baai van Kotor. Zeker een aanrader! Dubrovnik stond al heel lang op ons lijstje. Deze Game of Thrones filmlocatie is echt een must-see! De oranje daken, de gezellige steegjes en de immense stadsmuren. Super toeristisch natuurlijk, maar een fantastische sfeer. Vergeet ook zeker niet om een wandeling over de stadsmuren te maken tijdens zonsondergang. Heb je de tijd? Maak dan een dagtripje naar het eiland Korcula, zo’n 2 uur rijden van Dubrovnik en 20 minuten met de ferry. Lees hier waarom je dit eiland niet mag overslaan.

Mostar en Blagaj – Bosnië Herzegovina Tijd voor het volgende land: Bosnië-Herzegovina! Met stip het meest bijzondere land tijdens onze roadtrip door de Balkan. In zo’n 2 uur rij je naar de hoofdstad Mostar. Wij verbleven 2 nachten op een ienieminie camping bij Blagaj en bezochten vanuit daar Mostar, De Tekija en de Kravica watervallen. De prachtige natuur, de ongekende gastvrijheid en de mooiste dorpjes en steden zorgden ervoor dat dit het hoogtepunt was van de reis. Waarom wij Bosnië zo bijzonder vonden? Dat lees je in deze blog!

Trogir, Sibenik, Primosten en Senj – Kroatië Na Bosnië zijn we teruggereden naar de Kroatische kust waar we een paar dagen verbleven op campings bij de historische stadjes Trogir, Sibenik, Primosten en Senj. Stuk voor stuk prachtige charmante stadjes aan de blauwe Adriatische zee. 9 jaar geleden waren we ook in Kroatië, en we merken dat het echt een stuk toeristischer en duurder is geworden (vooral vergeleken met de andere Balkan landen). Maar het is en blijft een prachtig land. Roadtrippen over de mooie kustweg, ondertussen af en toe stoppen om wat mooie stadjes te bezoeken en af en toe een duik nemen in de blauwe zee, dit hoort echt bij een roadtrip door de Balkan.

Zagreb – Kroatië Vanuit Senj zijn we het binnenland van Kroatië ingereden, op naar onze laatste bestemming. De hoofdstad Zagreb! Hier zijn we een korte dag geweest, maar genoeg om veel te zien van het centrum en een goede indruk te krijgen van de stad. Ontzettend mooie stad! Het is een mix van kroatië en Oostenrijk/Slovenië qua architectuur. Heerlijk om hier een paar uur door de straten rond te slenteren en af en toe een terrasje te pikken. Tip: bezoek Zagreb 360°, een observatiedek en café waarbij je zoals de naam het al zegt 360 graden uitzicht hebt over de stad.

Hallstatt – Oostenrijk Onze laatste bestemming was Oostenrijk. We zijn zo ver mogelijk doorgereden en hebben 1 nacht doorgebracht in een pension. Het regende pijpenstelen en het was al donker, dus het plan om nog een camping te vinden lukte niet meer. De volgende ochtend hebben we nog het prachtige en wereldberoemde plaatsje Hallstatt bezocht, super toeristisch, maar als je de foto’s ziet snap je wel waarom;). Hierna was het helaas weer tijd om naar Nederland te rijden.

We kijken terug op een super gave roadtrip en als ik het zo opschrijf en terug lees realiseer ik me hoeveel we hebben gezien en gedaan in 3 weken! Ik had niks willen missen, maar uiteraard wel op enkele plaatsen wat langer willen blijven. Mja, ik zie het maar zo, dan hebben we weer wat meer op ons wensenlijstje voor de toekomst;).

Ga jij dit jaar ook naar de Balkan? Welke route ga jij doen? Ik ben benieuwd!


bottom of page