top of page

Roadtrippen over de wereldberoemde Great Ocean Road


De legendarische Great Ocean Road is benoemd tot één van de mooiste kustroutes ter wereld. Mooie surfersplaatsjes, ruige kliffen en rotsformaties en adembenemende uitzichten. Met de skyline van Melbourne in de achteruitkijkspiegel rijden we naar het kustplaatsje Torquay, de start van de 240 kilometer lange kustweg. De verwachtingen zijn hoog!

Surfers paradise We slaan onze daktent uit op een camping in het plaatsje Torquay. De papegaaien vliegen letterlijk om onze oren! Ik heb nog steeds het idee dat er ieder moment een vogelspin op mijn hoofd valt of dat ik op een slang ga staan. Een naïeve gedachte die ik de komende maanden wel moet gaan overwinnen, wil ik onbezorgd ’s avonds gaan douchen. Voordat we in de ochtend verder rijden stoppen we bij Bells Beach. Het surfmekka. Er worden regelmatig belangrijke surfwedstrijden gehouden hier. In de eindscene van de legendarische film Point Break probeert Keanu Reeves (Utah), op Bells Beach, Bodhi (Patrick Swayze) ervan te weerhouden om het gevecht aan te gaan met de storm van de eeuw. Voor degenen die hem nog niet hebben gezien, ik laat maar even in het midden hoe dit eindigt. Het regent. Vanuit de auto kijken we toe hoe de surfers de hoge golven proberen te trotseren. Onvoorstelbaar spannend hoe ze keer op keer weer op het nippertje de rotsen weten te ontwijken. Leren surfen staat op onze bucketlist, maar deze plek slaan we nog even over. Niet echt voor beginners.

Koala’s spotten in Otway National Park We rijden over de prachtige slingerende kustweg, met aan de ene kant de ruige oceaan en aan de andere kant het Otway National Park. We rijden door gezellige levendige kustplaatsjes, waar het surfen de dagbesteding is van de Australiërs. Op weg naar een waterval rijden we tussen metershoge eeuwenoude bomen. Even later verandert het regenwoud in witte Gumtree’s. Er schijnen hier koala’s te zitten. We kijken en we kijken.. misschien hebben we later meer geluk. Bij Kennett River slapen we op een leuke camping tussen de Gumtree’s. Het is donker, de barbecue is net uit en ik wil net het trapje naar de tent opklimmen als ik geritsel hoor. Uit de struiken komt een schim gekropen, vlak langs de auto. Ik schrik me dood! Een dier wat ik in eerste instantie niet kan plaatsen. Maar zodra het, in het op het zelfde slome tempo, een boom inklimt is het duidelijk: Een koala! Hij trekt zich nergens iets van aan, dit is zijn thuis. Wat een bijzonder dier! Ze zien eruit om te knuffelen, totdat je zijn klauwen ziet. Lijkt me toch geen goed idee. Overigens is het ook niet toegestaan.

Bijzondere rotsformaties: Twelve Apostles, London Bridge en Loch Ard Gorge Het icoon van de Great Ocean Road zijn de Twelve Apostles, grote kalkstenen rotsen die uit de Indische oceaan rijzen. Ofja twaalf? Inmiddels zijn er helaas nog maar acht over. Door de erosie zijn een paar rotsblokken ingestort. We kijken zowel de zonsondergang als de zonsopgang. Helaas kunnen we zoiets moois niet voor onszelf hebben. We delen dan ook dit prachtige plaatje met honderden anderen. Ondanks de drukte een spectaculair plaatje. Diezelfde dag bezoeken we ook de London Bridge en The Grotto, andere beroemde rotsformaties. Te voet dalen we af naar het strand van Loch Ard Gorge en kijken naar de torenhoge kliffen op. De kloof is vernoemd naar het schip dat in 1878 voor deze klif verging. Twee drenkelingen overleefden de dagen na de schipbreuk in een grot in deze inham. Uiteindelijk wist één van hen omhoog te klimmen om hulp te halen.

Kangoeroes ontwijken in de Grampians Na vier dagen te hebben genoten van de prachtige uitzichten is het tijd voor een heel ander avontuur: The Grampians! Een natuurpark, gelegen op zo’n 2 uur rijden ten noorden van Warnambool, het eindpunt van de Great Ocean Road. Onderweg maken we kennis met de outback. We rijden twee uur lang door het droge landschap. In de verte doemt een gebergte uit het niets op, the Grampians! Heee, een kangoeroe! Bijzonder als je deze mooie dieren voor het eerst ziet. Al snel wordt het een kunst om ze niet voor de auto te krijgen. Als dolfijnen die meespringen met een boot, springen de kangoeroes naast de auto mee. Een prachtig gezicht! Niet lang daarna zien we ook voor het eerst Emoes, de grootste vogelsoort in Australië. Ze hebben wat weg van struisvogels. We rijden over zandpaadjes door steppegebied, is dit Australië of Afrika? We testen onze (net gekochte) 4x4 even goed uit en crossen over de leuke offroad weggetjes. Test geslaagd hoor! ’s Avonds op de camping heeft een Duitser het over een Huntsman op het toilet, oftewel mijn gevreesde vogelspin. Toch maar even een ‘natuurlijk’ toilet opzoeken.

Panoramische uitzichten We trekken onze wandelschoenen aan en lopen naar The Balconies en Reeds Lookout waar we een prachtig uitzicht hebben over het uitgestrekte landschap, de bergen en de vele rotswanden. We begrijpen helemaal waarom dit een klimparadijs is voor bergbeklimmers. ’s Middags dalen we af naar de MacKenzie Falls, één van Victoria’s mooiste watervallen. Zoals vaak blijken de langere en zwaardere wandelingen een groot voordeel te hebben: in tegenstelling tot de met auto bereikbare uitzichtplaatsen heb je hier het uitzicht helemaal voor jezelf.

Perfecte roadtrip Zuidoostkust Voor ons was het nog maar het begin van een lange rit, maar we kunnen wel stellen dat The Great Ocean road in combinatie met The Grampians een perfecte roadtrip is vanuit Melbourne of Adelaide. Niet te lang (voor Australische termen), maar erg afwisselend!

Niet te missen:

  • Sta vroeg op en kijk de zonsopgang bij de beroemde Twelve Apostles

  • Neem surfles in het gezellige kustplaatsje Lorne

  • Ga begeleid bergbeklimmen/abseilen in The Grampians

  • Loop de Otway Treetop Walk en loop tussen de metershoge bomen

  • Ga picknicken en neem een duik bij Loch Ard Gorge


bottom of page