top of page

Wild Wild West in Ghost Town Bodie


Met een grote stofwolk achter onze auto rijden we door het droge uitgestrekte landschap van Californië. Het geeft je het idee dat er op elk moment een paar bizons, achterna gezeten door een cowboy te paard, langs kunnen rennen. We zijn op weg naar Bodie. Een oud verlaten goudzoekersstadje in het Noordoosten van Californië.

In de verte zien we de eerste oude huizen opdoemen. Even later bereiken we Ghost Town Bodie, dat in 1962 uitgeroepen is tot het beschermde State Historic Park. Alles is in stand gehouden zoals het op dat moment was.

Groter dan Los Angeles

Momenteel is nog zo’n 5% van de bebouwing intact. Dit was vroeger wel anders. Onvoorstelbaar, maar het is zelfs ooit groter geweest dan Los Angeles toentertijd. In 1859 heeft de Amerikaan William S. Bodey voor het eerst hier goud ontdekt. Al snel kwamen er meer goudzoekers naar deze plaats en Bodie was geboren. Vanaf de bouw van de Standard Mill ging het hard. Het inwonersaantal van Bodie steeg explosief en in 1879 telde Bodie zo’n 10.000 inwoners.

Een stad bevroren in de tijd

We lopen door het verlaten stadje heen en kijken door de raampjes van de huisjes naar binnen. Oude kacheltjes, servies in de kast en onopgemaakte bedden. Het stadje ziet eruit alsof de inwoners tijdens hun alledaagse bezigheden plotseling het stadje hebben verlaten en nooit meer zijn teruggekomen. In het oude schooltje zien we schoolboeken openliggen op de lessenaartjes. In de ooit zo levendige saloon, waar het verdiende loon door de mijnwerkers meteen weer werd verbrast, ligt nu een laag stof op de bar. Het enige overgebleven kerkje verderop staat nog sierlijk overeind. Klassieke auto’s staan te roesten in het open veld. We voelen de geschiedenis herleven.

Het einde van Bodie

In de verte zien we de Standard Mill, die in haar hoogtij-jaren miljoenen aan goud verwerkte. Bijna de hele stad werkte in deze mijn. In de heuvels van Bodie was ook letterlijk niets anders te zoeken dan goud. Bodie had geen vruchtbare grond en lag ver van het water en de rest van de bewoonde wereld. Het klimaat was alles behalve prettig. Doordat het op een hoogvlakte is gelegen zakt de temperatuur vaak onder het vriespunt. De wind maakt de gevoelstemperatuur nog kouder. Het leven was er niet makkelijk.

Op 25 juli 1892 sloeg het noodlot toe. Een enorme brand verwoestte een groot deel van de huizen. De opbrengsten werden minder. Op 23 juni 1932 werd de stad geteisterd door een tweede grote brand. Hierbij ging een groot deel van het stadje verloren. Het goud in de mijn raakte op en men vertrok, met alleen de noodzakelijke bagage voor de lange reis naar de bewoonde wereld. De rest lieten ze achter. In de jaren ’40 verlieten de laatste bewoners Bodie. Sindsdien verdient Bodie de naam Ghost Town.

The good, the bad and the ugly

We lopen door de ooit zo levendige hoofdstraat. Hoge houten gevels en veranda’s typeren het straatbeeld. Een zogenoemde ‘tumbleweed’ (losgekomen droog struikje) waait voorbij. Lieke fluit het deuntje van The Good, the bad and the ugly. De perfecte setting voor een Western film. Nu Clint Eastwood nog. Ooit speelden hier zich echte Western taferelen af. Overvallen, schietpartijen en moorden behoorden tot het dagelijkse leven. De kogelgaten, die we verderop in een oud reclamebord van Shell vinden, zijn hiervan een bevestiging.

Op de terugweg zijn we het met elkaar eens, de omweg van anderhalf uur was het 100% waard. We hebben een tijdreis kunnen maken naar de geschiedenis van de “Goldrush” van Amerika. Een mooi stukje onaangetaste historie.

Praktische informatie Bodie is gelegen in de staat Californië, ongeveer op dezelfde hoogte als Yosemite National Park. De weg naar Bodie begint aan de US-395 (30 km ten noorden van Lee Vining, 11 km ten zuiden van Bridgeport). De Bodie Road is 21 kilometer lang, waarvan de laatste 5 kilometer onverhard zijn.

Het park is in principe het gehele jaar geopend. De weg naar Bodie zelf is echter niet altijd bereikbaar voor auto's. In de winter is het vaak alleen te bereiken met een sneeuwscooter. Bezoek je het stadje buiten de zomermaanden? Check dan bij Mono County Sheriff's Office in Bridgeport even de weersverwachtingen en vraag of de weg bereikbaar is. Omdat het een State Historic Park is, is er een toegangsprijs: 8 dollar voor volwassenen (kinderen 5 dollar, onder de 3 jaar gratis).

Staat een roadtrip door Zuidwest Verenigde Staten ook bij jou op de bucketlist? Sla deze vijf unieke hoogtepunten zeker niet over:

  • Hiken in Yosemite: torenhoge Sequoias, watervallen, grijze rotsen en sprookjesachtig groene valleien;

  • Verken per auto de kleurrijke Artist Drive in Death Valley;

  • Ontdek natuurwonder Bryce Canyon en wandel tussen de oranje gekleurde hoodoos;

  • Ga met een indiaan op verkenningstocht in Antelope Canyon en sluit af met een boottochtje op het blauwe Lake Powell;

  • Waag een gokje in Las Vegas.

Binnenkort meer over deze fantastische route door the USA! Keep in touch! ;)


bottom of page