top of page

Reisroute: Vietnam in 3 weken!


Een mooie kust, enorme karstgebergtes, prachtige rijstvelden, lekker eten, authentieke dorpjes, vriendelijke Vietnamezen. Vietnam is ontzettend divers en één van onze favoriete landen in Zuidoost Azië. Het is een groot en langgerekt land en je hebt daardoor wel meerdere weken nodig om het land te verkennen. We zijn 3 weken geweest, maar hadden makkelijk nog een weekje langer kunnen blijven;). Wij begonnen onze reis in Hanoi en reisden van Noord naar Zuid, maar je kunt de route natuurlijk ook andersom doen;). Benieuwd naar onze reis of ga je binnenkort naar Vietnam en heb je inspiratie nodig voor een reisroute? Check hieronder onze reisroute door Vietnam in 3 weken!

Chaotisch Hanoi (2 nachten) De kans is groot dat je op Hanoi vliegt. Vanaf circa 500 euro boek je al een retourtje. Hoe vind je nu de goedkoopste vliegtickets op bijv. Skyscanner? Binnenkort een blog hierover;). Je kunt je makkelijk een paar dagen vermaken in Hanoi. Toen wij er waren was er een warmterecord in 40 jaar en met zo’n 45 graden overdag konden wij niet wachten om naar het koelere Sapa te gaan. Oja, boek een hotel/hostel in het oude centrum. Ontzettend leuk om daar door de smalle authentieke steegjes te slenteren.

Sapa - het groene paradijs (2 nachten) Per nachttrein reisden wij naar Lao Cai (zo’n 9 uur). We sliepen in een coupé met vier bedden. Een hobbelige treinrit, waardoor we weinig hebben geslapen. Maar wel een heel avontuur;). Je kunt ook met de (nacht)bus. Daarna vervolgde wij de reis met de bus naar Sapa. Het platteland van Sapa staat in groot contrast met het chaotische en drukke Hanoi. Prachtige rijstvelden, uitzicht op de 3143 meter hoge Fansipan (Phan Xi Pang), kleine authentieke dorpjes waar kinderen tussen de rijstvelden spelen, boeren op het land werken en vrouwen in traditionele kleding lopen.

Ontdek de afgelegen Ha Giang Province (4 nachten) Helemaal in het noordelijkste puntje van Vietnam, tegen de grens van China aan vind je de Ha Giang Province. Met een motorbike reden wij dwars door het schitterende Dong Van Karst Plateau UNESCO Geopark. Zonder twijfel een van de mooiste ervaringen die wij in Vietnam hebben gehad. We hebben een driedaagse loop gereden van in zo’n totaal 350/400 kilometer, waarbij we de meest ruige en prachtige landschappen zijn tegengekomen. We reden tussen enorme limestone gebergtes en langs diepe canyons. Deze route wil ik graag met jullie delen, dus binnenkort schrijf ik een blog hierover;). Je moet er wel wat voor over hebben, want de circa 8 uur durende busrit vanaf Lao Cai is geen pretje. Wij zaten in een klein busje met locals, het was snikheet (geen airco) en kinderen die moesten overgeven. De weg werd op een gegeven moment zo slecht dat we de laatste paar uur stapvoets hebben gereden. En dan continue haarspeldbochten. En dan kom je in de stad Ha Giang, wat niet de leukste plek is om te zijn. Maar wil je avontuur en het massatoerisme ontwijken, dan raden wij het zeker aan! We zijn maar een paar andere backpackers tegenkomen in deze prachtige provincie.

Cat Ba - Halong Bay (3 nachten) Eenmaal terug in de stad Ha Giang hebben we een bus gepakt naar Hanoi. Een comfortabele bus met airco en ligstoelen. De circa 7 uur durende rit was goed te doen. In Hanoi wilden we op een bus stappen naar Hai Phong, maar omdat er geen bus meer reed op dat tijdstip (de bus van Ha Giang naar Hanoi had flinke vertraging) hebben we met z’n vieren een Uber gepakt naar Hai Phong. De volgende ochtend hebben we de ferry (circa 1 uur varen) naar het eiland Cat Ba gepakt. De eerste dag hebben we met de scooter het toeristische, maar mooie eiland Cat Ba verkend. De tweede dag hebben we een boottocht door Halong Bay en Lan Ha Bay gemaakt.

Ninh Binh - Tam Coc (2 nachten) Met de speedferry zijn we weer het eiland afgegaan, vervolgens hebben we een bus naar Ninh Binh gepakt. In totaal zo’n 5 uur reistijd. Ninh Binh zelf is niet zo’n speciale stad. Boek daarom een leuke accommodatie in het prachtige Tam Coc, een regio vlakbij Ninh Binh wat bestaat uit gigantische karstbergen. Huur een scooter en maak een tochtje per roeiboot over de Ngo Dong rivier. Je vaart tussen de enorme karstbergen. In de middag hebben wij een scooter gehuurd en het platteland verkend. Tam Coc is nog mooier van bovenaf. Vanaf het Hang Mua viewpoint heb je een prachtig uitzicht over de rivier, waar je die ochtend nog met een roeibootje op zat. Het is een pittige klim van zo’n 20 min, maar het uitzicht is het waard. Ben je weer beneden? Onderaan de Hang Mua vind je de Mua Caves met een natuurlijke bron. Heerlijk om in het ijskoude water te springen en even af te koelen. Breng ook zeker een bezoekje aan de Bai Dinh Pagode.

Hoi An – het leukste stadje van Vietnam (4 nachten) Vanwege de tijd moesten wij helaas keuzes maken. Zo hebben wij ervoor gekozen om plaatsen als Phong Nha-Ke Bang National Park en Hue over te slaan. Omdat wij even klaar waren met de urenlange bussen en treinen hebben wij ervoor gekozen om met de bus (zo’n 3 uur) terug te gaan naar Hanoi en vanuit daar een binnenlandse vlucht te pakken naar Da Nang (1 uur vliegen). Je kunt ook met de trein naar Da Nang, wat circa 13 uur duurt. Met de taxi is het nog zo’n 40 minuten rijden naar Hoi An. In onze ogen mag Hoi An hoe dan ook niet ontbreken in je reisroute door Vietnam. Hoi An is echt het meest gezellige, mooie en authentieke stadje van Vietnam. Wat een sfeer! Kleurrijke straatjes, overal lampionnetjes, authentieke gebouwen en lekker eten. Wij hebben echt heerlijk een paar dagen gerelaxt in het prachtige Bamboo Homestay. Deze homestay is echt een aanrader! Boek via deze link en krijg 15 euro korting!:) Verken per scooter het platteland rondom Hoi An, rust uit op het strand en volg een kookworkshop. Binnenkort meer over ‘must do’s in Hoi An’.

Ho Chi Minh (3 nachten) Wij hebben onze reis afgesloten in Ho Chi Minh, oftewel Saigon. De snelste optie om vanuit Hoi An naar Ho Chi Minh te komen is vliegen. Vanuit Da Nang zijn wij in iets meer dan een uur naar Ho Chi Minh gevlogen. Een andere optie is om met de trein te gaan, wat zo’n 17 uur duurt. Maar volgens ervaringen van meerdere reizigers is dit geen aanrader. Voor binnenlandse vluchten kun je kiezen tussen Vietnam Airlines, Vietjet Air of AirAsia. Vanuit Ho Chi Minh hebben wij de Chu Chi Tunnels bezocht en een boottocht op de Mekong Delta gemaakt.

Dit was onze reisroute, 3 weken Vietnam:). We hebben best wel wat uren in de bus en trein doorgebracht. Maar we hebben dit weer kunnen compenseren met twee binnenlandse vluchten. Voor een binnenlandse vlucht ben je dan wel vaak een stuk meer kwijt, maar je hebt dan wel meer tijd om Vietnam te zien;). Wij betaalden rond de 75 euro voor een ticket, maar wij hebben deze last minute geboekt. Als je geluk hebt en op tijd boekt kun je voor circa 30 euro een ticket vinden.

Relaxen op Phu Quoc Wil je graag nog even een paar dagen relaxen/uitrusten voordat je naar huis of verder vliegt? Sluit dan je reis af op het eiland Phu Quoc, gelegen in het zuiden van Vietnam. Een eiland met witte stranden, blauwe zee en palmbomen. Helaas was het weer niet zo goed op Phu Quoc toen wij in Vietnam waren, dus wij hebben besloten om het niet te doen. De beste reistijd voor Phu Quoc is van de maanden januari tot april.

Beste reistijd Vietnam Ook niet geheel onbelangrijk, wat is de beste periode om te reizen door Vietnam? Het regenseizoen begint en eindigt in het noorden (maart t/m september) eerder dan in het zuiden (mei t/m oktober). Hieronder de gemiddelde temperatuur en neerslag in Noord en Zuid Vietnam.

Noord-Vietnam

Zuid-Vietnam

In december t/m februari zit je dus redelijk safe. Het is dan niet snikheet en de luchtvochtigheid is relatief laag. Wij waren er in juni, dus in het regenseizoen. Op zich hebben wij weinig last gehad van de regen. Het is ook niet dat het de hele dag regent. Meestal hadden wij een flinke (onweers)bui aan het einde van de middag/begin avond, maar de rest van de dag hadden we over het algemeen zon. Een voordeel van vlak na het regenseizoen of in het regenseizoen gaan is dat de rijstvelden allemaal mooi groen zijn! Qua temperatuur/hoge luchtvochtigheid kun je beter in de Nederlandse winter gaan. Toen wij er waren was het soms echt bloedheet.

Toen wij er waren, dus in de Nederlandse zomer hadden veel Vietnamezen vakantie. Dat zagen wij vooral terug bij Halong Bay en op het eiland Cat Ba, waar het echt ontzettend druk was met Vietnamese 'toeristen'. Daarentegen zullen veel buitenlandse toeristen Vietnam in de wintermaanden november t/m februari bezoeken. Wil je liever de drukte vermijden, dan moet je daar ergens tussenin gaan;).

Ben je ook in Vietnam geweest? Of ga je binnenkort naar Vietnam? Laat het ons weten!:)

P.s: Binnenkort een reis door Vietnam op de planning staan? Boek via deze link en krijg 15 euro korting op alle accommodaties die je via Booking.com boekt!

#hanoi #hoian #hagiang #vietnam #danang #reisroute #3weken #catba #halongbay #sapa #fansipan #hochiminh #phuquoc

bottom of page