top of page

Alle tips voor de mooiste day-track van Nieuw-Zeeland: de Tongariro Crossing!


Enorme vulkanen, felblauwe en groene meertjes, zwart vulkanisch landschap, rode en oranje kraters. De Tongariro Alpine Crossing is ‘the finest day-hike in New Zealand’. En behoort volgens velen zelfs tot de mooiste day-hikes ter wereld. De 19,4 kilometer lange track was voor ons in ieder geval een van de hoogtepunten van onze roadtrip door Nieuw-Zeeland. Afhankelijk van het aantal pauzes en je conditie doe je er zo’n 6 tot 8 uur over. Het is flink stijgen en dalen. Maar met een redelijke conditie is hij goed te doen. Hier een aantal tips!

Plan de trip: transport Omdat het geen ‘loop’ is moet je vervoer regelen om er te komen. Het is belangrijk dat je dit van tevoren boekt. Er zijn verschillende maatschappijen die pendeldiensten aanbieden. Je kunt de Crossing beginnen bij Mangatepopo carpark (ten westen van het gebergte) of bij Ketetahi carparck (ten noorden). Start je vanaf Mangatepopo en eindig je bij Ketetahi, dan is de klimtijd minder. Wij hebben onze camper bij Ketetahi carpark (het eindpunt van de hike) gezet en zijn daar opgehaald door een pendelbus. Zo’n pendeldienst kost wel wat, een enkeltje begint vanaf 20 dollar. Maar de wandeling zelf is gratis;). Beschik je niet over eigen vervoer en wil je een shuttle van en naar je accommodatie? Er zijn verschillende shuttle services in Taupo, Turangi, National Park Village, Whakapapa Village en Ohakune. Je kunt ze makkelijk via www.tongarirocrossing.org.nz boeken of via je hostel/accommodatie.

Check de weerberichten In principe kan de Tongariro Alpine Crossing het hele jaar door worden gelopen, mits de weersomstandigheden goed zijn. Het is niet altijd veilig om hem te lopen. Het weer is verraderlijk en kan ontzettend snel veranderen. Wat begint als een zonnige ochtend kan in de middag veranderen in storm. Geloof me, je wilt dan niet boven op de top staan;). En het zou ook zonde zijn als je hem halverwege af moet breken.

Seizoenen Zoals zojuist gezegd kan hij in principe het hele jaar door worden gelopen. Echter, de beste tijd om hem te lopen zijn de zomermaanden (december tot en met februari). In de andere maanden is er kans dat je door een dik pak sneeuw loopt. En dat is wel even iets anders. Wil je in de sneeuw lopen? Loop dan zeker met een gids! En zorg voor de juiste middelen, zoals ijs assen en stijgijzers.

Vertrek op tijd Het beste is om tussen 7 en 9 uur ’s ochtends te vertrekken, vooral als je een pendeldienst terug hebt. Afhankelijk van je tempo en het aantal pauzes doe je er gemiddeld zo’n 6 tot 8 uur over. De meeste pendeldiensten stoppen tussen 16.00 en 18.00 uur, je moet dus op tijd terug zijn op de parkeerplaats. En het is ook zonde om te haasten, dus start niet te laat;).

Kleding en schoenen Aangezien het weer in Tongariro snel kan veranderen is het verstandig om veel laagjes te dragen. Zo liepen wij de eerste 8 kilometer nog in een T-shirtje. Maar op het hoogste punt hadden we een muts op en een dik winddicht en waterdichte jas aan. Door de hoogte en (eventuele) harde wind kan het aanvoelen alsof het vriest. Zorg dat je een waterdichte jas/regenjas bij hebt. Oja en vermijd het liefste spijkerbroeken en katoen, het duurt namelijk lang voordat dit droogt (stel dat het gaat regenen). Goede schoenen zijn ook belangrijk. Wij waren op wereldreis en hebben vanwege het gewicht voor de reis besloten om alleen goede sportschoenen/hardloopschoenen mee te nemen in plaats van zware bergschoenen. Wij vonden hem goed te doen op deze schoenen. Maar ik kan me voorstellen dat je op de steile stukken fijner loopt op bergschoenen. Zorg in ieder geval dat je schoenen hebt met goede grip;)! Oja en neem altijd een zonnebril/pet en zonnebrand mee! Ook al schijnt de zon niet, in Nieuw-Zeeland verbrand je sneller door de dunne ozonlaag.

Water en eten Tijdens de track kom je geen punten tegen waar je je waterfles kunt vullen. Ook is er geen mogelijkheid om eten te kopen. Dus zorg dat je genoeg bij hebt! Breng meer water mee dan je nodig denkt te hebben. En neem ook zeker genoeg eten mee. Vergeet ook zeker niet snacks als granola/muesli bars en fruit.

Side trips De hele wandeling is goed aangegeven. Je bent ook zeker niet de enige die hem loopt, dus het is lastig om te verdwalen;). Het is ook mogelijk om de 19,4 kilometer lange wandeling uit te breiden met de volgende ‘sidetrips’:

  • Soda Springs (15 minuten return)

  • Mt Ngauruhoe Summit (3 uur return)

  • Mt Tongariro Summit (1.5 – 2 uur return)

Ga naar www.tongarirocrossing.org.nz voor meer informatie over deze trips;).

Last but not least, geniet en vergeet je camera niet! De uitzichten zijn echt adembenemend mooi!

Meer weten over de Tongariro Alpine Crossing? Lees hier onze ervaring.

Staat hij ook op jouw bucketlist? Of heb je hem zelf gelopen en nog meer tips? Laat het hieronder weten:)!


bottom of page