top of page

Binnenkort naar Cuba? Hier een aantal tips!


Het land van het Communisme, Fidel Castro, Che Guevara, sigaren, Mojito’s en oldtimers. Het land van regenwouden, palmbomen, tabaksvelden en witte zandstranden. Heb je dit mooie land op de planning staan? Wij hebben een aantal tips voor je!

Vervoer op Cuba

1 van de leukste en makkelijkste manieren om Cuba te ontdekken is per auto. Ga je in het hoogseizoen? Boek dan op tijd je huurauto. Cuba kent namelijk een tekort aan huurauto’s! 1 van de gevolgen van het communisme en het embargo tussen de Verenigde Staten en Cuba. Hier een aantal websites waar je je auto kunt huren: www.rexcarrental.com, www.rex.cu, www.carrentalcuba.com. Heb je je auto geboekt? Fijn! Het autorijden in Cuba is alleen wel iets anders. Veel wegen zijn in niet zo’n goede staat. Op bepaalde gedeeltes van de route wordt het ontwijken van gaten dan ook een spelletje. Goed opletten dus! Daarnaast is het zeker handig om een kaart te hebben of download voordat je op reis gaat de offline kaart van Google Maps (Maps.me). Cuba on a budget? Je kunt er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. De Viazul bus rijdt tussen de bekendere plaatsen zoals Varadero, Havana, Trinidad etc. Ze vertrekken meerdere keren per dag. Kijk voor meer informatie op: www.viazul.com. Voor de echte backpackers, liften is natuurlijk ook nog een optie;). Veel locals reizen trouwens via deze manier door het land. Je zult veel stopplaatsen zien waar lifters staan. 1 van de gaafste dingen die wij in Cuba hebben gedaan is de rit van Matanzas naar Havana met de Hershey Train. Lees hier meer. Zeker de moeite waard om deze op te nemen in je reisroute!

Slapen in Casa Particulares Wat een reis door Cuba zo leuk maakt is het slapen bij de Locals thuis, in Casa Particulares. Een Casa Particular is een Bed&Breakfast. Je hebt vaak een eigen ingang en eigen badkamer. Daarnaast kun je voor een paar peso’s meer een ontbijt of avondmaal bestellen. De hotels zijn veelal in handen van de staat. En over het algemeen kan worden gezegd dat alles wat van de staat is niet zo goed is. Daarnaast betaal je voor een hotel veel meer dan voor een Casa. Hoe werkt het precies? Nou eigenlijk heel simpel, je loopt door een dorpje en zoekt naar een huis met een soort van blauw ankertje boven/op/naast de deur. Dit betekent dat het een Casa Particular is. Vervolgens klop je aan en vraag je of er plaats is en of je de kamer even mag bekijken. Bevalt het? Dan is het tijd voor de prijsafspraak. Vaak zijn de Casa’s tussen de 20 en 35 peso voor een tweepersoonskamer. Natuurlijk afhankelijk van de locatie. In bijvoorbeeld Varadero betaal je rond de 35 peso. Je kunt zeker nog even onderhandelen over de prijs. Zo kun je al snel voor 5 dollar minder de kamer huren. Blijf je meerdere nachten? Dan kun je nog wat verder zakken. Heeft de Casa geen plaats over? Geen zorgen, want vaak runt een oom of nichtje ook een Casa en kunnen ze je doorsturen. Er zijn genoeg Casa’s te vinden op Cuba, dus je vindt sowieso een slaapplek. Een ontzettend leuke manier om tussen de Locals te komen en een praatje met ze te maken. Cubanen zijn erg gastvrij. Als je een woordje Spaans kunt is dit zeker handig. Maar met gebaren kom je ook een heel eind;).

Eten in Cuba Typische Creoolse (Cubaanse) gerechten die je op iedere menukaart zult vinden: Congrís (rijst met bonen), gebakken banaan, Ajiaco (stoofpot) en Carne asada (geroosterd vlees). Net zoals de hotels zijn ook veel restaurants eigendom van de Staat. Wil je lekker eten? Dan raden wij aan om de particuliere huiskamerrestaurants op te zoeken. Dit worden Paladares genoemd. Of betaal een paar peso extra voor een avondmaaltijd in de Casa waar je verblijft. Een aantal echte aanraders: El Olivo in Viñales (waar naast de Cubaanse gerechten ook heerlijke pasta’s etc. op de kaart staan) en La Botija in Trinidad (je moet wel even in de rij staan, maar het is het wachten waard!). Oja, verwacht niet teveel van de supermarkten in Cuba. Het is lastig om de ingrediënten voor een simpel gerecht bij elkaar te vinden. Even een tussendoortje kopen? Ook dat kan een hele zoektocht opleveren. Je kunt natuurlijk ook altijd voor een lunch stoppen bij een kraampje langs de weg. Waar locals bijv. gebakken banaan, fruit of traditionele gerechten verkopen voor heel weinig geld. Zo hadden wij voor 50 cent een bordje rijst met bonen. Wat meestal voor streetfood geldt: check even of bijv. vlees niet al de hele middag in de zon ligt.

Betalen op Cuba: De CUC en de CUP Cuba kent twee munteenheden. De CUC (Peso Convertible) voor de toeristen en de CUP (Cubaanse Peso) voor de Cubanen zelf. De CUC wordt door de Cubanen ook vaak Dollar genoemd, hij staat immers ook gelijk aan de Amerikaanse dollar. Er is een groot verschil in waarde. Zo is de CUP een vijfentwintigste waard ten opzichte van de CUC. Waarmee betaal je nou? Op bijvoorbeeld een lokale markt kun je proberen om de CUP te bemachtigen en daarmee te betalen. Maar ook bij kraampjes langs de weg zijn de prijzen vaak in CUP. In supermarkten, restaurants en Casa’s betaal je altijd met CUC. Pinnen in Cuba is niet vanzelfsprekend. Zorg dus dat je genoeg cash bij hebt. Tip: reken uit hoeveel je ongeveer nodig hebt, pin het bedrag in euro’s, wissel het op het vliegveld om in CUC’s en verdeel het geld over verschillende plekken in je Backpack/bagage. In het toeristische Varadero is het iets makkelijker om geld bij de bank te krijgen. En de komende jaren zal door de groeiende toeristenstroom het aantal pinautomaten wel toenemen. Maar ga je een echte rondreis maken, neem dan niet het risico en zorg dat je genoeg bij hebt;).

Sigaren en Mojito’s Cuba is natuurlijk het land van de sigaren en Mojito’s. In steden zoals Havana proberen Cubanen goedkope sigaren te verkopen. Deze zijn vaak ‘namaak’ en veel minder lekker. Tip: Bezoek bijv. tijdens een wandeling of paardrijdtocht een tabaksboer in Viñales en koop daar een paar sigaren. Hou je van lekkere cocktails? Dan ben je in Cuba op de juiste plaats. Waar je in Nederland al snel 8 à 10 euro voor een Cocktail betaalt, heb je in Cuba al voor 2 à 3 CUC een lekkere Piña Colada of een Mojito. Genieten dus!

Bepaal je reisroute Cuba is een relatief groot eiland. Je kunt natuurlijk je hele vakantie op het strand in het toeristische Varadero doorbrengen. Maar wil je het echte Cuba ontdekken en heb je ongeveer 2 weken de tijd? Dan raden wij de volgende route aan: Vlieg naar Varadero (Matanzas) – Met de Hershey train van Matanzas naar Havana – Besteed een paar dagen in Havana en haal vervolgens je huurauto op (of reis per bus verder) – Viñales (Pinar del Rio), waar je een mooie wandeling, mountainbiketocht of tocht per paard kunt maken tussen de Mangroves en tabaksvelden. Heb je nog een dag extra? Maak dan een dagtrip naar schiereiland Cayo Jutías om te snorkelen – Rij naar de Varkensbaai, richting Cienfuegos en Trinidad (Tip: maak een hike naar de waterval in Topes de Collantes) – Rij via het binnenland (Santa Clara) naar het schiereiland Cayo Coco en slaap in een rieten hutje op Eco farm Sitio La Guira – Eindig in het toeristische Varadero waar je lekker een dag of 2 kunt relaxen op de spierwitte stranden (helderblauw water gegarandeerd). Heb je langer de tijd? Overweeg dan om verder naar het zuiden te gaan, richting Santiago. Onze tip is vooral om niet te veel vast te leggen. Bepaal globaal je reisroute en boek niet al teveel van tevoren. Veel Casa’s zijn sowieso niet van tevoren te boeken. Veel Cubanen hebben geen internet. Hou hier trouwens even rekening mee, je zult een tijdje offline zijn (wat wij zeker niet erg vonden). Wil je echt even internet? (om bijv. een leuk restaurantje op te zoeken op Tripadvisor)? Koop dan een wifikaartje voor 2 dollar (per uur) en ga bij een wifi hotspot staan (die je in de meeste grotere plaatsen hebt).

Authentiek Cuba Je leest en hoort vast veel dat je snel naar Cuba moet gaan. Misschien kunnen wij hier niet echt een uitspraak over doen. Maar wij denken dat het allemaal niet zo’n vaart loopt. Natuurlijk, Cuba is zich aan het voorbereiden op het toerisme. En met name in Varadero (waar de Amerikanen en Britten graag een hun hele vakantie op het strand doorbrengen) worden grote resorts gebouwd. Maar de oude auto’s, de Casa’s met de oude bruine schommelstoelen etc. zijn echt niet zomaar verdwenen. Vooral niet als je ziet hoe trots de Cubanen op hun auto’s zijn;).

Heb je Cuba op de planning staan? Of ben je in Cuba geweest en nog meer tips? Laat het ons weten! Voor vragen, neem gerust contact met ons op!

#Cuba #FidelCastro #CheGuevara #Mojito #oldtimers #Trinidad #Havana #Varadero #Matanzas #Hersheytrein #Viazulbus #CasaParticulares #Creools #Congrís #Ajiaco #Carneasada #Gerechtencuba #Vinales #Sigaren #Pinardelrio #Topesdecollantes #Cayococo

bottom of page