top of page

Recap wereldreis: maand 4


We hebben de oostkust ingeruild voor de Outback, The Red Centre. Inmiddels zijn we in het noorden van Northern Territory, onder Darwin. De afgelopen weken hebben we enorme afstanden afgelegd. De droge woestijn en de rode offroad wegen staan in contrast met de groene en relatief drukke oostkust. Eerst een terugblik op de laatste maand aan de oostkust, waar we heel wat spectaculaire dingen hebben gedaan. Sydney Via de kustroute zijn we van Melbourne naar Sydney gereden. Een mooie route, echt een aanrader! Sydney heeft met haar Harbour bridge, het opera house en de wolkenkrabbers echt een mooie skyline. Een paar uurtjes fotograferen kon dan natuurlijk ook niet uitblijven;). Na 2 dagen in Sydney te zijn geweest hebben we besloten om naar de Blue Mountains te gaan (een natuurpark een uurtje van Sydney af). Het weer in Sydney was namelijk niet zo mooi. Op naar de Blue mountains dus!

Blue Mountains Wat we eigenlijk ook wel wisten, was dat het zicht in de Blue Mountains (door het slechte weer en de bewolking) ook niet echt spectaculair was. Maar eenmaal aangekomen zagen we gewoon echt niks! Maar snel een (gratis) camping opgezocht ergens in de bossen. We reden de camping op en wie zagen we daar weer: Nick en Nine! Voor diegene die het niet weten: Nine is de zus van een van mijn beste vriendinnen. Zij zijn ook mee geweest naar de race op zondag tijdens de Grand Prix in Melbourne;). Omdat het de volgende dag nog steeds slecht weer was besloten we om maar een dagje te gaan sporten en te relaxen in de sauna. De dag erop was het gelukkig beter! We hebben een mooie wandeling gemaakt bij the Wentworth falls en we zijn naar ‘The Three Sisters’ geweest. Mooi national park!

Back to Sydney Na de Blue mountains zijn we weer terug gereden naar Sydney. Het weer was nu een stuk beter en we zijn die zaterdag met Nick en Nine en Jeroen naar Royal National Park geweest. De volgende dag zijn we met de ferry naar Manly geweest waar we even lekker op het strand hebben gelegen. Formule 1 hebben we gekeken in The Star, een groot casino met een sportcafé waar meerdere grote schermen hingen (deed me weer heel even denken aan Las Vegas). ’s Avonds hebben we daar nog met z’n allen ons gelukt beproeft aan de roulettetafel, en gelukkig met wat meer geld naar ‘huis’ gegaan dan met wat we zijn gekomen.

Surfen in Byron Bay Na ruim een week in Sydney en de Blue Mountains te zijn geweest was het tijd om verder te rijden. Richting Byron Bay. Hoge verwachtingen, want we hadden al van verschillende backpackers gehoord dat het echt een leuk dorpje is. Na een dag of 3 kwamen we in Byron Bay aan. Onderweg hebben we een aantal mooie tussenstops gehad bij o.a. Port Maquarie. Nick en Nine waren een dag later ook in Byron Bay. We kwamen maar niet van ze af he (grapje N&N, jullie waren gezellig reisgezelschap hoor. We missen de gezellige avondjes kaarten;)). We besloten om 2 dagen surfles te nemen. Gaaf was dat! We hebben van meerdere mensen gehoord dat het best moeilijk is. Maar het ging eigenlijk heel erg goed! Na de eerste les konden we al goed blijven staan en onze eigen golven pakken. Gaan we vaker doen. Byron Bay is trouwens echt een heel gezellig dorpje. De sfeer, de typische Australische surfdudes, straatmuziek, leuke barretjes en restaurantjes.

Brisbane Via de Gold Coast zijn we naar Brisbane gereden. Ook echt wel een mooie stad. Wat leuk was, was de ‘lagoon’ die ze hebben gemaakt bij de rivier. Een paar mooie zwembaden met een strandje. Uitzicht op de skyline. En dat gratis. Hier hebben we dus eerste paasdag doorgebracht.

Offroad op Fraser Island Tweede paasdag zijn we met de auto op de ferry naar Fraser Island gegaan. Nick en Nine hebben hun auto op het vasteland laten staan en zijn met ons mee geweest. 3 dagen en 2 nachten. Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld en uniek omdat het ook het enige zandeiland is waar tropisch regenwoud op groeit. Alleen 4wd’s kunnen hier rijden. Even mooi uittesten dus voordat we de Outback ingaan. De ‘snelweg’ is het 75 mijl lange strand, hier mag je 80 km per uur. In het binnenland van het eiland zijn verschillende offroad zandweggetjes waar je maximaal maar 30 km per uur kunt. Meteen op het begin hebben we onze banden leeggelaten. Je komt anders al snel vast te zitten. De auto heeft hier verschillende zware obstakels moeten overwinnen. Af en toe echt diepe kuilen en het was heel los zand. Een hele gave ervaring! 2 dagen lang heeft de auto het goed volgehouden. Tot de laatste kilometers…. Ineens rook onderuit de motorkap. Flink oververhit hebben we hem meteen stil gezet. De koelvloeistof kookte en was er zelfs uitgesprongen. Uiteindelijk, na stukjes duwen, lang laten afkoelen en weer een klein stukje rijden is het ons gelukt om toch op tijd bij de ferry te komen. Gelukkig maar dat we zoveel speling qua tijd hadden. Eenmaal op het vasteland naar een garage geweest, maar ze konden niks vinden. Gelukkig maar. Je weet maar nooit met zo’n oude auto.

Skydiven boven de Whitsundays Op naar Airlie Beach, oftewel de Whitsundays. Een tijdje terug is hier cycloon Debbie aan land gekomen en we zagen op weg naar Airly Beach en in het dorp nog de gevolgen hiervan: kapotte verkeersborden, zonnepanelen, omgewaaide palmbomen, een gestrande zeilboot etc. Een tijdje terug hadden we het er samen met Nick en Nine over om te gaan skydiven. Blijkbaar was het mijn voorstel (ik moet wel een glaasje wijn op hebben gehad toen ik dat heb gezegd)? Hm, ik had toch wel een beetje spijt toen we het vliegtuig instapte (hoe heet dat ook alweer? Hoogtevrees?). En dan gaat de deur van het vliegtuig open en heb je het gevoel dat je ieder moment wegwaait. Het gaat echt helemaal boven je principes uit om uit het vliegtuig te gaan hangen en te wachten totdat je valt. Met 200 km per uur een vrije val van 45 seconden. Onbeschrijfelijk hoe ik me op dat moment voelde. Maar wat was het gaaf! Once in your lifetime experience? Nee, dit ga ik zeker nog een keer ooit doen.

The Red Centre en Northern Territory: Uluru en Kings Canyon In Townsville hebben we ons nog even voorbereid op de lange rit naar Alice Springs. Drie dagen non-stop rijden, duizenden kilometers. Om de zoveel honderd kilometer een piepklein dorpje. Hier moet je echt uitrekenen hoe ver je met een tank kan rijden. Een paar jerrycans extra diesel zijn ook wel belangrijk. Na uren en uren te hebben gereden zijn we aangekomen in Alice Springs. Het is goed gegaan, we zijn nog steeds bij elkaar;).

Dit is het echte Australië. De Aboriginals, de immens lange wegen en de woestijn. Enorme vlaktes. Uluru (misschien voor sommige beter bekend als Ayers Rock) was echt heel mooi. Indrukwekkend. Dan besef je echt dat je in the middle of nowhere bent, aan de andere kant van de wereld. We hebben hier een aantal mooie hikes gemaakt. Zo’n 300 km van Uluru ligt King’s Canyon, een diepe kloof. De kleuren, de rotsen, even een andere wereld. De zonsondergangen zijn echt zo mooi, dat is wel even wat anders dan in Nederland. Het begint hier trouwens winter te worden en de temperaturen waren nu perfect. Rond de eind 26/27 graden. In de zomer is het hier blijkbaar niet uit te houden. Temperaturen kunnen oplopen tot 45/50 graden en je wordt knettergek van de vliegen (wij waren al de hele dag in gezelschap van deze beestjes). Bepaalde hikes zijn in de zomer overdag afgesloten, vanwege de hitte. Dus zeker geen aanrader om hier in de zomer heen te gaan. Ook moet je het er wel echt voor over hebben om lang te rijden. We hebben de afgelopen anderhalve week meer dan 4000 kilometer gereden. Er komt geen einde aan de kaarsrechte wegen. Degenen die ons kennen weten dat wij het niet erg vinden om lange afstanden op vakanties te rijden. Maar dit is wel even wat anders dan de afstanden die wij bijv. in Amerika en de Balkan hebben afgelegd.

What’s next? De Westkust! We gaan onder andere de beruchte Gibb River Road rijden. We zijn heel erg benieuwd, het schijnt erg mooi te zijn. Maar het is wel een uitdaging (benieuwd of en hoeveel banden we kapot rijden). Daarnaast staan ook nog o.a. Broome, Ningaloo reef, Karijini national park en Monkey Mia op de planning. Einddoel: Perth!

#australië #RedCentre #Darwin #NorthernTerritory #Sydney #HarbourBridge #BlueMountains #Operahouse #Wentworthfalls #thethreesisters #LasVegas #ByronBay #PortMaquarie #GoldCoast #Brisbane #FraserIsland #4wd #Outback #Whitsundays #skydiven #Uluru #KingsCanyon #AyersRock #Aboriginials #Alicesprings #GibbRiverRoad #Broome #Ningalooreef #Karijininationalpark #MonkeyMia #Perth

bottom of page