top of page

Met de Hershey trein door het Cubaanse landschap


We zitten in de patio van Mori, de eigenaresse van Casa Rabelo in Matanzas. Genietend van het ontbijt, klaargemaakt door Mori. Verse papaja jus, ananas, meloen, banaan, roerei en echte sterke Cubaanse koffie. Ondertussen vertelt Mori ons hoe je in Havana kunt komen, onze volgende bestemming.

Nostalgie

Met onze backpacks op de rug lopen we naar het treinstation van Matanzas. Het plan is om hier op de Hershey trein te stappen. De enige overgebleven elektrische trein in Cuba. De rails is in 1916 aangelegd door de Hershey Chocolate Corporation uit Pennsylvania, met als doel het vervoeren van de suiker en de arbeiders die op de suikerplantages werkten. Lang geleden had Cuba een van de meest ontwikkelde treinnetwerken in Latijns-Amerika. Door decennia van verwaarlozing is het treinnetwerk nu niet meer zoals het ooit was. Storingen en vertragingen zijn eerder regel dan uitzondering. Wil je van A naar B? Dan is de trein niet de meest efficiënte optie. Wil je nostalgie ervaren en terug in de tijd? Dan is een ritje met de Hershey trein de ultieme ervaring! Je moet wel flexibel zijn, want het kan zijn dat de trein veel vertraging heeft, onderweg uitvalt of zelfs helemaal niet rijdt.

Tussen de locals Eenmaal aangekomen bij het station blijkt het laatste het geval te zijn. Door een storing rijdt de trein niet. Teleurgesteld bedenken we hoe we in Havana komen. Met de bus? Liftend? Maar dan vertelt een man dat de trein toch een deel van de route rijdt. Het kan zijn dat we tot halverwege komen, of iets verder, of toch niet. We besluiten om toch maar twee treinkaartjes voor 2,80 CUC (€2,50) te kopen en zien wel waar het schip.. nee, de trein ‘strandt’. Een uurtje later mogen we instappen. Op twee backpackers uit Litouwen na, stappen er alleen locals in. Schoolkinderen, gezinnen en Cubanen die naar hun werk gaan. Oja, en een aantal vogels, zittend op de schouders van de locals.

Levensgroot museum Met zo’n 40 kilometer per uur en een enorm kabaal rijden we door de suikerplantages en tabaksvelden, afgewisseld met ongerepte jungle. Wil je eruit? Dan is een verzoekje bij de conducteur genoeg. Schommelend tjoekt de trein langzaam vooruit. Met verwondering kijken we naar buiten. We zien boeren aan het werk op oude roestige tractortjes, paarden met wagens en piepkleine huisjes met veranda’s en schommelstoelen. Steeds dichter bij de bewoonde wereld komend, rijden we langs een roestige fabriek die haar hoogtijdagen al lang geleden heeft gehad. De natuur heeft het hier overgenomen. Zo nu en dan zien we vrolijk gekleurde auto’s uit de jaren '50 en '60. Het voelt alsof we door een levensgroot museum rijden.

Als alles volgens ‘schema’ loopt duurt de treinreis circa 3,5 uur. Van Matanzas naar Havana is zo’n 90 kilometer. Maar dan staan we stil, in the middle of nowhere. Nu is het serieus. De trein heeft geen contact meer met de bovenleiding. Een paar mannen klimmen op het dak van de trein om het te maken. Ja, een ritje met de Hershey trein is wel echt een avontuur. We wachten net als de rest van de Cubanen maar geduldig af. Een uurtje later komt de trein weer langzaam in beweging.

Door de sloppenwijken van Havana Na zo’n 4,5 uur naderen we dan toch Havana. Triest, maar erg indrukwekkend om te zien is het laatste deel van de reis door de sloppenwijken. De trein rijdt letterlijk enkele centimeters langs de met golfplaten bedekte hutjes op. We komen aan op het eindstation Casablanca. Samen met de twee Litouwers, die later ons reisgezelschap blijken te zijn voor de hele week, pakken we de ferry naar La Habana Centre. Een mooie afsluiter van een bijzondere reis.

De treinrit blijkt een voorbode te zijn voor de rest van onze reis: Het kan een chaos zijn in Cuba. Maar we hebben met bewondering gekeken hoe de Cubanen er toch het beste van kunnen maken. Het geduld en het optimisme dat zij hebben, daar kunnen wij westerlingen nog wat van leren.

Ontdek meer van het lokale leven in Cuba: - Slaap in Casa Particulares, bij de Cubanen thuis - Eet typische Cubaanse gerechten als Arroz Congri (rijst met bonen) met varkensvlees en gebakken banaan in een Paladar. Ga daarvoor naar een “huiskamer restaurant”, ook bij de Cubanen thuis - Neem les en leer de Salsa dansen

#Hershey #Cuba #Matanzas #Havana #HersheyChocolate #Pennsylvania #suikerplantages #CasaParticulares #ArrozCongri #Paladar #Salsa

bottom of page