top of page

Recap wereldreis: maand 2


Na bijna 7 weken hebben we Nieuw-Zeeland achter ons gelaten. Dubbel gevoel, want we gaan Nieuw-Zeeland missen. De prachtige en afwisselende landschappen, de blauwe meren, de besneeuwde alpen en de leuke steden. Maar nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk van onze reis: Australië! We zijn inmiddels al een paar weken in Melbourne. Melbourne is een ontzettend leuke stad! 6 maart was Jasper jarig (26), wat we uiteraard goed hebben gevierd. Ook zijn we naar Boy & Bear geweest in de Botanic Gardens. Wat was het leuk om de band, die we al 3 keer in Nederland hebben gezien, nu in hun thuisland te zien. En we hebben een hele gave 4wd-auto gekocht!

Maar... eerst natuurlijk een samenvatting van afgelopen maand!

​1. Queenstown Ja, Queenstown was zeker een hoogtepunt. Ik heb in de vorige recap al wat verteld over Queenstown. In Queenstown zijn tientallen activiteiten: de hoogste bungeejump ter wereld, skydiven, mountainbiken, waterskiën, paragliden, boottochten, skiën (in de winter). We hebben even getwijfeld over de hoogste bungeejump ter wereld, maar besloten om zoiets toch in Australië te gaan doen. Ofja ‘we’… ik was er al snel over uit dat bungeejumping voor mij niet zo’n succes wordt, aangezien ik last van hoogtevrees heb;). Op een of andere manier lijkt mij skydiving dan toch minder eng? Wie weet wat we in Australië nog tegenkomen. ​2. The Catlins Dit is het zuidelijkste gebied van Nieuw-Zeeland en staat bekend om de pinguïns, zeeleeuwen, zeehonden en dolfijnen. Voor dit gedeelte hebben we een auto gehuurd. De meeste relocations gaan namelijk van zuid naar noord. En het is toch de leukste en beste manier om Nieuw-Zeeland te zien. We hebben de goedkoopste en kleinste auto gehuurd die we konden vinden, maar we hadden het geluk dat er alleen nog een 8-persoonsbusje over was die we voor dezelfde prijs konden huren. Yes! Die hebben we omgebouwd tot camper. Het regende ontzettend veel en het was best koud, dus we waren blij dat we niet in ons tentje hoefde te slapen. Helaas hebben we hier geen pinguïns of dolfijnen gezien, wel zeehondjes en zeeleeuwen.

3. Milford Sound Na de Catlins reden we door naar Milford Sound. Hier staat Nieuw-Zeeland toch wel echt bekend om; de beroemde fjorden. En wauw, het is echt heel indrukwekkend. De autoroute van 2,5 uur naar Milford Sound alleen al.. Tijdens de boottocht zagen we ook weer heel veel zeehondjes, en ook yellow-eyed pinguïns! Ze zijn al zeldzaam, maar volgens de crew van de boot was het ook zeer bijzonder dat we ze bij Milford Sound zagen. Bijna aan het einde van de tocht besloot de kapitein om nog even bijna onder een enorme waterval te gaan staan. En natuurlijk stond ik weer op de verkeerde plaats;). Zeiknat, en Jasper? Die hield natuurlijk droge kleren. Uiteindelijk hadden we nog geluk met het weer, want het zou echt heel veel gaan regenen. In Milford Sound regent het trouwens 320 dagen per jaar. Hoe mooi het ook is, daar zou ik dus niet willen wonen.

4. Lake Wanaka Tijd voor een andere relocation. We hadden drie dagen om de auto van Queenstown naar Nelson (helemaal in het noorden) te brengen. Fijne auto, dit keer helemaal gratis, maar bovenal; mooie route om te rijden! Na duizenden kilometers te hebben afgelegd zijn we het er allebei over eens, de omgeving bij Lake Wanaka is een van de mooiste gebieden in Nieuw-Zeeland. De meren, de bruine/groene bergen met sneeuw, en de mooie slingerweg door dit gebied maakt dit voor ons toch wel echt het mooiste stukje Nieuw-Zeeland.

nspirerende Nederlandse Reisblog

5. De gletsjers De gletsjers (Fox Glacier en de Frans Joseph Glacier) zijn heel erg bekend. Het is zeker mooi om ze te zien, maar niet dat je zegt van “wauw dit kun je echt niet missen”. Ik had nog nooit een gletsjer van zo dichtbij gezien, Jasper vaak genoeg in Oostenrijk. De helikopters met toeristen blijven af en aan vliegen. Bijna 500 dollar voor een helikoptervlucht en een wandeling op de gletsjer ging voor ons ‘iets’ te ver. Wat ik vooral indrukwekkend vind is hoe snel de gletsjers smelten. Over tien/twintig jaar zijn ze waarschijnlijk bijna niet meer te zien. Ik vraag me af wat er dan met de kleine dorpjes gebeurd daar? Want die leven van het toerisme.

6. Abel Tasman Coast Track De 5-daagse track door Abel Tasman National Park was zeker een van de hoogtepunten tijdens onze reis. Dit is weer een heel ander stukje Nieuw-Zeeland, het staat echt in contrast met het zuiden van het Zuidereiland. De onbewoonde eilandjes met de goudgele strandjes, het blauwe water en de zeehondenkolonies, het is hier gewoon zo ontzettend mooi! Wij hebben het eerste deel van de route met een kajak afgelegd en vervolgens nog 3 dagen gelopen. Benieuwd naar de foto’s en onze ervaringen? Lees hier meer.

7. Arthurs pass Wauw, deze kan in het lijstje van de mooiste wegen die we hebben gereden tijdens onze roadtrip door Nieuw-Zeeland. De foto’s zeggen al genoeg;).

8. Christchurch 4 september 2010 werd Christchurch getroffen door een grote aardbeving. Een half jaar later, op 22 februari 2011, werd de stad opnieuw getroffen en veranderde Christchurch voorgoed. Een aardbeving, welke een kracht had van 6.3 op de schaal van Richter, liet een enorme ravage achter. De aardbeving had dan wel niet zo’n grote kracht als die van 2010, maar het epicentrum lag vlag onder het aardoppervlak. Tientallen gebouwen zijn volledig ingestort. 185 mensen zijn omgekomen.

Sommige bestempelen Christchurch als een ‘saaie’ stad. Oke, misschien is het vergeleken met de andere steden in Nieuw-Zeeland niet zo’n bijzondere stad. Maar als je dan door Christchurch loopt en ziet hoe het hele centrum opnieuw opgebouwd wordt na de ravage die de aardbevingen hebben achtergelaten, dan is dat zeker indrukwekkend. Het is mooi om te zien hoe de inwoners hun best doen om de stad weer op te bouwen. Veel winkeltjes moesten sluiten en zijn nu onder het concept Re:Start ondergebracht in zeecontainers. Bij Re:Start vind je ook leuke eetkraampjes. Je krijgt er een beetje een ‘festivalgevoel’ van. Daarnaast staat Christchurch bekend om de street art. Met de mooiste street art helpen kunstenaars met de wederopbouw van de stad.

9. Walvissen spotten in Kaikoura

13 november, 2016. Opnieuw wordt Nieuw-Zeeland getroffen door een aardbeving. Met name bij het kustplaatsje Kaikoura en omgeving zijn de gevolgen goed zichtbaar. Enige tijd is Kaikoura zelfs onbereikbaar geweest. Nu is de weg ten Noorden van Kaikoura nog steeds afgesloten en dat blijft nog wel een tijdje zo. Gelukkig konden we Kaikoura wel via het zuiden bereiken. En dan rij je daar, onderweg zie je hoe de aardbeving de weg kapot heeft gemaakt. We zagen de meest vreemde wegverzakkingen en tientallen meters vangrail die naar beneden zijn gevallen. Daarnaast zijn er tunnels ingestort en de treinrails is niet meer in gebruik. Er wordt dag en nacht aan de weg gewerkt.

Kaikoura staat bekend om de zeedieren: walvissen, dolfijnen en zeehondjes. Met nog 2 dagen in Nieuw-Zeeland te gaan hebben we besloten om de roadtrip goed af te sluiten en een walvistour te boeken. Met een heel klein vliegtuigje zijn we de lucht ingegaan om voor de kust van Kaikoura dolfijnen en walvissen te zien. Heel gaaf! En vanwege onze toch wel beperkte tijd in Kaikoura een goede manier om walvissen te zien. Tip: check www.bookme.com voor aanbiedingen! Op die manier hebben wij last-minute de tour voor de helft van de prijs kunnen boeken.

10. Akaroa De laatste nacht hebben we doorgebracht in Akaroa. Een historisch Frans dorpje op het schiereiland Banks Peninsula. Ik had eigenlijk niet verwacht dat we nog zo’n mooie omgeving zouden krijgen. Stiekem hadden we al een beetje afscheid genomen van de mooie bergen toen we via de westkust en de Arthurs pass richting Christchurch reden. De Arthurs Pass was trouwens echt mooi om te rijden. Maar Akaroa is ook prachtig! Weer heel anders. Het schiereiland is ontstaan na een paar grote vulkanische uitbarstingen vele jaren terug. Akaroa is een heel gezellig dorp en ligt in een diepe baai. De baai is ontstaan door een hele oude krater.

Nieuw-Zeeland is echt een aanrader. Gewoon al omdat je op relatief korte afstanden hele verschillende landschappen hebt. Daarnaast is het heel makkelijk om te kamperen. Veel campings waren voor ons echt een verrassing. De app Wikicamps was voor ons echt onmisbaar. Het is de ideale manier om te zoeken naar de juiste camping. Wij hebben gratis campings afgewisseld met betaalde campings (met douche etc.). Binnenkort een blog over hoe je in Nieuw-Zeeland on a budget kunt reizen!

What’s next? Na een korte zoektocht hebben we 2 weken terug een eigen auto gekocht. Heel blij mee! Het is een Toyota Hilux Surf uit 1993, met een zogenoemde rooftop-tent. Dit wordt ons onderkomen voor de komende 2,5 maand. Afgelopen weekend zijn we naar de Grand Prix F1 gegaan, wat was dat gaaf! Hierover later meer;). Nu verlaten we Melbourne, op naar Sydney en richting het noorden. We hebben een beetje een route in gedachten en het zou leuk zijn als we nog tijd hebben voor de westkust, maar we zien te zijner tijd of dat gaat lukken. We hebben er in ieder geval zin in!

#kaikoura #nieuwZeeland #walvis #spotten #christchurch #restart #schaalvanrichter #aardbeving #arthurspass #relocation #zuidereiland #noordereiland #abeltasmancoasttrack #abeltasman #zeehond #zeeleeuw #foxglacier #fransjosephglacier #gletsjer #lakewanaka #wanaka #queenstown #nelson #milfordsound #catlins #camper #catlin #melbourne #boybear #boybear #akaroa #bankspeninsula #toyotahilux #F1

bottom of page