top of page

Citytrip Marseille: wat te doen in 3 dagen


Een jaarlijkse reünie met vrienden die ik tijdens mij studie in Amerika heb ontmoet, zorgde ervoor dat ik 3 dagen mocht vertoeven in het zonnige Marseille. Een stad waarvan men zegt dat je er van moet houden; want het is niet altijd geliefd geweest, maar ik heb het in die paar dagen in mijn hart gesloten. Ik deel graag met jullie ideeën van wat je zoal kunt doen tijdens een 3 of 4 daagse citytrip in Marseille;).

We wilden de stad op z’n best en snelst verkennen, en hoe kan dat nu beter dan struinend over de oude haven Le Vieux Port en door de kleine straatjes. En wat is er veel te zien! In 2013 is Marseille dan ook uitverkozen tot culturele hoofdstad van Europa. Verschillende culturen komen in de stad bijeen en het is dan ook een bron van inspiratie voor andere steden.

Dag 1

In Le Vieux Port en de omgeving zijn talloze bezienswaardigheden op loopafstand te bereiken. We zijn begonnen op de prachtige oude haven Le Vieux Port, waar de vissenkoppen op de markt over de grond rollen. Daarna zijn we zijn wat gaan eten aan het plein Cours Honoré d’Estienne d’Orves. Rustige plek, veel toeristen, maar mooie restaurantjes waar je goed kan eten. Daarna hebben we onze tocht voortgezet op weg naar Palais du Pharo. Daar kun je heerlijk genieten in de grote tuin, met uitzicht op het Mucem (het museum van de Europese en Mediterrane Beschavingen), de kerk Église Saint-Laurent, de oude haven en de promenade Louis Brauquier. Zeker een aanrader!

Dag 2

In de ochtend hebben we de andere kant van de oude haven ontdekt. We hebben een bezoekje gebracht aan het Mucem. Als je van de rijke geschiedenis en het heden van verschillende culturen houdt, dan ben je hier op je plek. Niet alleen de museum-liefhebber kan hier zijn hart ophalen, maar ook qua architectuur en het uitzicht op de Middellandse zee zit je goed. Tip: ga op tijd, want soms moet je rekening houden met een rij van +/- een half uur. Daarna hebben we genoten van de mooi aangelegde tuintjes op promenade Louis Brauquier. Vanuit daar zijn we weer teruggelopen naar Le Vieux Port en hebben we voor een boottocht gekozen naar de Calanques. Door de wilde zee die dag, viel de tocht voor ons tegen (de bekende plastic zakjes kwamen al snel tevoorschijn), dus kijk van tevoren goed naar het weerbericht! Ondanks de wilde zee, toch prachtige foto’s kunnen maken van de mooie natuur, de verschillende baaitjes en hoge bergen. Als je meer tijd hebt, kun je natuurlijk ook een wandeltocht maken door de Calanques en kun je een bezoekje brengen aan de plaats Cassis.

Dag 3

In de ochtend zijn we naar de welbekende basiliek Notre-Dame de la Garde gelopen. Vergis je niet in de afstand; het is maar 1 kilometer vanaf de haven, maar je maakt een flinke klim naar boven. Je kan ook kiezen voor een van de bussen die enkele malen per uur naar de basiliek rijden. Vanaf de oude basiliek uit 1853 heb je een prachtig uitzicht over Marseille en omgeving. Tijdens de tocht naar beneden zijn we langs enkele patisseries gelopen, uiteraard niet zonder naar binnen te gaan ;-) Een aanrader is Patisserie Sylvain Depuichaffray.

Als afsluiter hebben we een wandeling gemaakt door de oudste wijk van Marseille; Quartier du Panier. Deze is wederom te bereiken vanuit Le Vieux Port. In ‘Le Panier’ loop je langs vele kunstgalerijen, oude huizen en winkeltjes waar ze Savon de Marseille maken en verkopen; natuurlijke zeep waar Marseille bekend omstaat. Niet alleen binnen de kunstgalerijen vind je kunst, maar ook buiten in de straatjes. Overal zie je zorgvuldig aangebrachte street art en kun je tevens genieten van verschillende straatmuzikanten. Heel leuk!

En toen kwam mijn reis in Marseille tot zijn einde; pijn in de voeten, maar tevreden en voldaan.

Extra dag

Wat we helaas niet hebben kunnen doen, maar zeker een aanrader is wanneer je meer tijd hebt in Marseille: het schilderachtige Le Vallon des Auffes. Dit is een prachtig vissershaventje met leuke kraampjes. En zoals ik al zei: een wandeltocht door de natuur en de bergen van de Calanques mag eigenlijk ook niet ontbreken. Er zijn talloze wandelpaden die van Marseille tot onder andere Cassis lopen. Je kunt dus zelf kiezen hoeveel kilometer je wilt gaan wandelen.

En? Lijkt Marseille jou ook iets of ben je er geweest en heb je nog tips? Laat het ons weten!

nspirerende Nederlandse Reisblog

#patisserie #streetart #marseille #frankrijk #cassis #vieuxport #dupanier #lepanier #quartierdupanier #savondemarseille #NotreDame #sylvaindepuichaffray #calanques #louisbrauquier #palaisdupharo #mucem #levallondesauffes #vissershaventje #haven

bottom of page