top of page

Hiken en zeekajakken in Abel Tasman National Park


In december 1642 bereikte de Nederlandse zeevaarder Abel ‘janszoon’ Tasman met zijn twee schepen ‘Heemskerck’ en ‘zeehaen’ en crew, als eerste Europeanen, de kust van Nieuw-Zeeland. Abel Tasman maakte samen met zijn crew deel uit van de Vereenigde Oost-Indische compagnie (VOC) en ging op zoek naar het befaamde zuidelijke continent, aan de andere kant van de horizon. Hij zette nooit voet aan land..

Na uitgebreide veiligheidsinstructies stappen we in onze tweepersoons-kajak. Ik heb vaak op een rivier gekajakt. Maar zeekajakken is toch net even iets anders. We krijgen zelfs een flare gun mee voor als we in nood zijn. Die hebben we hopelijk niet nodig. In de verte zien we twee onbewoonde eilandjes. Naarmate we dichterbij komen worden de geluiden van de vogels en krekels steeds luider. Het lijkt wel een oerwoud! Bij Fishermans Island besluiten we aan wal te gaan in een schattig baaitje om even te lunchen en te zwemmen. Met het helderblauwe water, de oerwoudachtige geluiden en de goudkleurige strandjes zou ik bijna zeggen dat het de perfecte setting is voor Expeditie Robinson.

nspirerende Nederlandse Reisblog

Terug naar 1642 Na een paar dagen voor anker te hebben gelegen besluiten een aantal scheepslieden van de Zeehaen aan land te gaan met een klein bootje. De ontmoeting met de lokale Maori die daarop volgt, verloopt alles behalve vreedzaam. Vier scheepslieden worden vermoord. Tasman noemt de plek des onheils ‘Moordenaarsbaai’ (tegenwoordig Golden Bay) en besluit verder naar het noorden te zeilen via het Noordereiland. 300 jaar later, in 1942, is er een monument opgericht. In 1992 reist koning Beatrix af naar Nieuw-Zeeland voor een koninklijk bezoek en heropent het monument. Het gebied krijgt de naam Abel Tasman National Park.

Babyzeehondjes en kampvuurtjes Vier paar ogen kijken ons aan als we langs de rotsen van het eilandje verder varen naar het vasteland. Babyzeehondjes! En wat zijn ze schattig. Al snel zijn we niet meer interessant voor ze en spelen ze verder. De moeder ligt vlakbij te relaxen in de zon en houdt haar kleintjes nauwlettend in de gaten. Na zo’n 2 uur kajakken komen we aan bij Anchorage Bay, waar de eerste camping ligt. Onze kajak wordt met een watertaxi opgehaald en vanaf hier gaan we te voet verder. Een gezellige camping, beschut onder de bomen, met vuurplaatsjes waar je kampvuurtjes kan maken en maar een paar meter lopen van het strand. En niet geheel onbelangrijk; er is een kraantje met gefilterd water, wat heel fijn is met deze warmte! Tip: De Abel Tasman Coast Track is een zogenoemde ‘Great Walk’ en zeer populair in Nieuw-Zeeland. Boek de campings en hutten daarom op tijd. Ga voor meer informatie en boekingen naar www.doc.govt.nz.

Natte voeten De volgende dag lopen we op tijd aan, want het wordt al snel warm. De komende drie dagen lopen we zo’n 12 kilometer per dag. Heel wat anders dan de flinke afstanden die we tijdens de Greenstone and Caples Track liepen. Het mooie aan de Abel Tasman Coast Track is dat je helemaal zelf je route kunt uitstippelen. Er zijn in totaal 19 campings en 4 hutten waaruit je kunt kiezen. Wij hebben gekozen voor de volgende campings: Anchorage Bay, Bark Bay, Awaroa en Totaranui. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld meerdere dagen te kajakken. Over het algemeen heb je 3 tot 5 dagen nodig om de hele track te doen. De paden zijn goed aangegeven. Het is best wel eens stijgen en warm met de backpacks en tent op onze rug, maar als je een redelijke conditie hebt is de track goed te doen. Onderweg komen we de mooiste strandjes/baaitjes tegen om even te stoppen, een duik te nemen en te lunchen. Sommige delen van de track gaan via een baai en kunnen we alleen bij low tide (eb) lopen. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal kilometer om te lopen. Op de derde dag komen we aan bij Awaroa, waar we onze tent opzetten. Een ‘berucht’ deel van de track, want hier is het gevaarlijk om over te steken tijdens high tide. We moeten dus echt wachten totdat het low tide is voordat we verder kunnen. Dat betekent dat we tot minstens half drie ’s middags moeten wachten. Het wachten is hier natuurlijk geen straf, maar door de vele muggen en sandflies zijn we eigenlijk wel genoodzaakt om in de tent te blijven. We zijn Mosquito Bay al voorbij, maar deze baai verdient ook wel deze naam. Een goed boek is dus onmisbaar;). Oh en vergeet de Deet/insect repellent niet! Sommige wandelaars steken iets eerder over, maar al snel zien we ze tot hun middel in het water staan en met hun backpacks boven hun hoofd. Laten we toch nog maar even wachten..

Geritsel in de nacht Geritsel. Midden in de nacht.. en dat vlakbij onze tent. Hmm dat klinkt alsof er iemand aan onze tas met eten zit. Dat moet wel een Weka of een egel zijn. Snel de hoofdlamp erbij pakken en ja.. het is een Weka. Toch maar even alle spullen in de tent zetten. De Weka is een beschermde vogelsoort in Nieuw-Zeeland en een tijd terug zelfs op het nippertje gered van uitsterving. Ze kunnen niet vliegen. En ze lijken eigenlijk wel een beetje op kiwi’s, maar hebben niet zo’n lange snavel. Oja, ze zijn alles behalve bang voor mensen en altijd uit op restjes eten.

Tractors en watertaxi’s Na 1 dag kajakken en 3 dagen lopen komen we aan op onze laatste camping, bij Totaranui. De volgende dag worden we in de middag opgehaald door een watertaxi. Let op: ook deze moet je van tevoren boeken. Redelijk prijzig, maar ook weer een leuke ervaring! Het gaat best hard zo op de golven. Ik kan me goed voorstellen dat mensen flink misselijk kunnen worden op zo’n watertaxi. We varen langs de kust terug naar Marahau en het is leuk om te zien wat we te voet en met de kajak allemaal hebben afgelegd. In Marahau aangekomen is het low tide. Ook zien we allemaal tractors met opleggers de zee inrijden. De watertaxi wordt op een tractor met oplegger gevaren en vervolgens met ons erop uit zee gehaald. Heel apart! Vanuit Marahau worden we opgehaald met de bus.

Volgens ons mag de Abel Tasman Coast Track niet ontbreken tijdens een reis door Nieuw-Zeeland. Lijkt het jou ook wat? Of heb je hem zelf ooit gelopen? Wij zijn benieuwd!

#abeltasman #nationalpark #hiken #hiking #hike #seakayaking #zeekajakken #kajak #VOC #ExpeditieRobinson #FishermansIsland #nieuwZeeland #GoldenBay #anchorageBay #CoastTrack #zeehond #campings #greenstoneandcaplestrack #Awaroa #Totaranui #sandflies #Deet #Weka #kiwi #Marahau

bottom of page