top of page

Het verrassende Cyprus


Door het werk van mijn vriend kunnen we soms goedkoop op vakantie (hij is daar voor zijn werk, ik vlieg er “even” achteraan voor 1 week). Ditmaal was hij in Cyprus en vroeg of ik langs wilde komen. Maar wat vond ik van Cyprus? Ik moet toegeven dat ik nog helemaal niets van het land zelf wist.

Ik ging eens Googlen en kwam zinnen tegen zoals: goedkope zonvakantie, meest zonzeker, droog klimaat.. niet iets wat mij zo op het eerste oog aanspreekt, want ik hou wel van een beetje cultuur, mooie bezienswaardigheden en leuke hiking trails. Maar wat heb ik mij vergist in Cyprus..

Cyprus is één van de mooiste eilanden in de Middellandse Zee. Vele denken bij Middellandse Zee aan de meer bekendere eilanden zoals Mallorca, Lesbos, Ibiza, Malta en Kreta. Ook daar ben ik nu stiekem benieuwd naar; verwachtingsvol dat het tipt aan Cyprus.

Cyprus.. waar te beginnen. Het eiland heeft veel te bieden. Ten eerste is het opgedeeld in het Griekse gedeelte en het Turkse gedeelte, en ligt ten zuiden van Turkije en ten westen van Syrië. Wij zijn alleen in het Griekse gedeelte geweest, vanwege de korte verblijfsduur. We merkte al snel dat het not-done is om over elkaars “delen” te praten, dan ontstaan er geheid flinke discussies.

Zonzeker was het! De hele week hebben we een blauwe lucht en temperaturen rond de 25 graden gehad (medio september). Dit maakte het bezichtigen van oude stadjes en een lekker wijntje drinken aan de mooie kust natuurlijk aangenamer.

nspirerende Nederlandse Reisblog

Cyprus staat bekend als geboorteplaats van de godin Aphrodite. De Baths of Aphrodite zijn te vinden in het Akamas Peninsula National Park. Persoonlijk vind ik de hiking trails naar en rondom de Baths of Aphrodite nog mooier dan de “baths” zelf.

In het Akamas Peninsula ligt ook de Blue Lagoon. Een prachtige inham met helderblauw water. Een tip: als je niet bang bent voor steile afgronden en hobbelige wegen dan raad ik je om met een quad naar de Blue Lagoon te gaan. Prachtige uitzichten en een avontuurlijk pad verder, kun je als één van de eerste bij de Blue Lagoon zijn. Wij waren er zelf rond 11.00 uur. Gelukkig maar, want om 15.00 uur werden de grote boten aangemeerd met tientallen toeristen. Rond die tijd zijn we weer gegaan om daarna van een heerlijk diner te genieten in het mooie vissersdorpje Latsi. Ook het dorpje Neo Chorio is een bezoekje waard.

Als ik dan toch een minpuntje moet opnoemen. Er is nog geen massatoerisme, maar wat wonen er veel Engelsen op het eiland! Bij navraag bleek dat ze komen omdat in Cyprus aan dezelfde kant wordt gereden als in Engeland, er ongeveer dezelfde wetgeving is, alleen een beter klimaat en goedkopere woningen. Het neemt een klein beetje het “Griekse” van het eiland weg.. jammer.

Desondanks zijn er nog genoeg oude "Griekse" dorpen te vinden. Als je van cultuur houdt, kun je het beste naar het Paphos Forest of het Troodos gebergte. Ga naar het dorpje Omodos! Daar kun je een hele dag vertoeven en genieten van de kleine winkeltjes, handgemaakte kleden en een echte oude wine press. Natuurlijk kunnen daar ook wat wijntjes geproefd worden...

Sfeerimpressie (klik hier voor meer foto's):

#Cyprus #road2explore #Roadtrip #eiland #Grieks #Aphrodite #BathsofAphrodite #Akamas #AkamasPeninsula #bluelagoon #NeoChorio #Paphos #Troodosgebergte

bottom of page