top of page

Bosnië en Herzegovina: De verrassing van de Balkan


Het meest verrassende land van de roadtrip door de Balkan was met stip Bosnië Herzegovina. Een combinatie van prachtige natuur, interessante cultuur en ongekende gastvrijheid van de lokale bevolking.

Ik kan me voorstellen dat Bosnië als vakantieland niet als eerste in je opkomt. Bosnië kent een heftige geschiedenis, die zich nog niet zolang geleden heeft afgespeeld. Tijdens onze reis zagen we dan ook een sterk contrast. Enerzijds de kapotgeschoten huizen, anderzijds de splinternieuwe snelweg met tientallen tolpoortjes naast elkaar. Bosnië is in opbouw en bereidt zich voor op de toekomst. Want één ding is zeker, Bosnië gaat toeristisch worden.

Ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Zorg altijd dat je de ‘Green card’ van de auto bij je hebt. Heb je die niet, dan kom je de grens niet over. Dit is een belangrijk dingetje om te onthouden, ook als je een huurauto hebt.

Zodra we de grens over waren stuurde het navigatiesysteem ons direct verkeerd, een klein zandweggetje in. Vrij snel omgedraaid, want dat kon niet goed zijn. Daarnaast was de tank bijna leeg, dus we zijn zo snel mogelijk op zoek gegaan naar een grote weg. Ik raad je aan om gewoon de borden te volgen i.p.v. het navigatiesysteem. Bosnië is in opbouw, wat je voornamelijk ziet aan de hoeveelheid nieuwe wegen, die een navigatiesysteem vaak nog niet allemaal kent. De wegen zijn overigens goed begaanbaar.

Bosnië Herzegovina is ontzettend goedkoop. Voor 13 euro heb je een staanplaats op een camping. Er zijn genoeg leuke campings. Maar Aganovac river camp in Blagaj (15 km van Mostar) is een echte aanrader! Ga je in het hoogseizoen, reserveer dan op tijd, want het is echt een ieniemienie camping (circa 7/8 staanplaatsen). We hebben heel wat campings gehad in ons reisverleden. Maar Aganovac vergeten we nooit meer. De gastvrijheid van de eigenaar is ongekend. En de sfeer op de camping is geweldig. Lekker aan het ijskoude riviertje de Buna (circa 8 graden), wat echt een verfrissing was toen wij in Bosnië waren. Het was namelijk zo’n 43 graden toen. Ben je in Blagaj, dan daag ik je uit om een duik te nemen in het riviertje! Houdt even vol, na ongeveer 10 seconden ben je verdoofd en voel je niks meer;). ​

Om Mostar en omgeving te verkennen raad ik je aan om zeker 2 nachten te blijven. Met een goed gepland programma kun je in anderhalve dag veel zien. Hierbij drie dingen die je niet mag missen:

  • In Blagaj ligt de Tekija, één van de zeer weinig nog in oorspronkelijke staat bewaard gebleven derwisj-kloosters in Bosnië-Herzegovina. Tegenwoordig is het een museum en één van de toeristische trekpleisters van Herzegovina. De rivier de Buna ligt deels ondergronds. Bij de Tekija zie je hoe de Buna uit een tweehonderd meter hoge rotswand stroomt. Bijzonder plekje, dat ook te zien is aan de drukte. Steeds meer toeristen ontdekken deze omgeving.

  • De oude moskeeën, de wereldbekende historische brug Stari most, de smalle straatjes met straatkeien, de oude bazaar en de blauwe Neretva rivier zorgen ervoor dat je je in Mostar in een andere wereld waant. Mostar werd vroeger de hoofdstad van Herzegovina genoemd. Er zijn weinig plekken in Bosnië-Herzegovina die zo hebben geleden onder de burgeroorlog. Je zult dan ook versteld staan van de vele kogelgaten die je tegenkomt. Een tragische geschiedenis. In 1992 vochten de Kroaten en Bosniërs nog tegen de Servische en Montenegrijnse reservisten. In 1993 sloeg het helemaal om en kwamen er spanningen tussen de Kroatische en Bosnische bevolking. De oude brug (uit 1566), een cultureel erfgoed, werd in 1993 door de Kroaten verwoest. Na de oorlog is de brug gereconstrueerd. In 2004 werd hij feestelijk geopend. Bezoek Mostar zo vroeg mogelijk in de zomer, met temperaturen boven de 40 graden is het namelijk geen pretje om uren door de stad te lopen. Loop langs de prachtige oude straatjes, bezoek een moskee en lunch met een lekker koud wijntje of biertje en ćevapčići (kleine gekruide worstjes en een soort van pitabroodje) of een burek (met gekruid vlees gevuld filodeeg). En dan? Op naar de Kravica watervallen...

  • De Kravica watervallen zijn perfect om even af te koelen. De watervallen liggen circa 20 km van Mostar en zijn circa 100 meter breed. Een frisse duik in dit blauw/groene water is geen straf. Uiteraard ben je niet de enige die daar wil afkoelen. Maar geloof me, vergeleken met de Krka watervallen zijn de Kravica watervallen ‘rustig’.

En… wat denk je ervan? Spreekt Bosnië en Herzegovina jou aan?

#Bosnië #herzegovina #balkan #lokalebevolking #geschiedenis #road2explore #Blagaj #Aganovac #Mostar #Tekija #Derwisjklooster #Bunarivier #Stari #brug #Kravicawatervallen #Kravica #Krkawatervallen

bottom of page